Gözler Merkez Bankası'nda

Merkez Bankası'nın yarın gerçekleştireceği toplantı merakla bekleniyor. Toplantı sonrasında faizlerde artış bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenen faiz artırımının ardından gözler yurtiçinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) çevrildi. 

Fed'in yaklaşık 10 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği ilk faiz artırımının ardından, daha önceki açıklamalarında faiz tarafında bir adım atmak için Fed'i bekleyeceğine işaret eden TCMB'nin de yarınki toplantısında koridorun alt bandı ile politika faizinde artırıma gitmesi bekleniyor.

Beklentiler politika faizinde 50 baz puan, koridorun alt bandında 25-50 baz puan artış olacağı yönünde. 

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Mevcut durumda politika faizi yüzde 7,50, faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,75, alt bandı ise yüzde 7,25 seviyesinde bulunuyor. 

Bugüne kadar siyasi baskının da etkisiyle uygulanmak zorunda kalınan üstü kapalı faiz artışları nedeniyle TCMB'nin politika faizi ile piyasaya uygulanan faiz arasında uzun süredir belirgin bir fark var. TCMB'nin politika faizi yüzde 7.5 seviyesinde bulunurken, piyasaya sağladığı fonlamanın ortalama maliyeti ise yüzde 8.80 civarında. TCMB'nin söylemleri ve piyasa beklentisi bankanın politika faizini ortalama fonlama maliyetine yaklaştırarak daha sade bir politikaya geçmesi.