Gözler yılın son toplantısında

TCMB'den politika faizi ve gecelik borçlanma faizinde ölçülü indirim bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın yavaşlayan ekonomik aktiviteyi desteklemek ve TL'nin aşırı değerlenmesini önlemek için politika faizinde ve faiz koridorunun alt bandında ölçülü bir indirim yapması beklenirken, TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında da indirim yapabileceği öngörülüyor ancak bu beklenti genele yayılmış değil.

Reuters'ın 13 kurum ile yaptığı ankete göre, rezerv opsiyon katsayılarının (ROK) döviz kısmının en üst dilimlerinde de 0.1 ila 0.2 puanlık bir artış yapılabileceği öngörülüyor.

Ankette 13 katılımcının 12'si politika faizinde indirim beklerken bir katılımcı politika faizinin sabit kalacağını öngörüyor. İndirim beklentilerinden biri 50 baz puan diğer 11 beklenti ise 25 baz puan seviyesinde.

Faiz koridorun alt bandında ise 13 katılımcıdan 11'i indirim beklerken 2 katılımcı koridorun alt bandında indirim beklemiyor. 11 indirim beklentisinden 5'i 25 baz puan 6 katılımcı 50 baz puan indirim bekliyor. Katılımcıların büyük bir bölümü TL cinsi ZK'ların döviz tutulabilecek kısmına ilişkin ROK'ların en üst dilimlerde artış beklerken artış genel olarak için 0.1 ila 0.2puan olarak öngörülüyor. Katılımcıların bir bölümü ise TL cinsi ZK'ların altın tutulabilecek kısmına ilişkin ROK'ların en üst dilimlerde artış olabileceğini öngörüyor. Ancak bu beklenti de genele yayılmıyor.

TCMB 20 Kasım'da gerçekleştirdiği son PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandını indirip rezerv opsiyon katsayılarını (ROK) artırırken, önümüzdeki dönemde gerektiğinde politika faizi ve koridorun alt bandını oluşturan gecelik borçlanma faizinde ölçülü indirim yapılabileceğinin net sinyalini ilk kez vermişti.