Gözlerini Anadolu’ya diktiler

SPK düzenlemelerinin ardından Türk foreks piyasasına olan ilgi katlanarak büyüyor. Üstelik bu ilgi sadece yerli yatırımcıdan değil...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

 
İSTANBUL - Sadece bir yıl önce 11 aracı kurumun işlem yaptığı ve günlük hacmin 2.5-3 milyar TL düzeylerinde olduğu Türk foreks piyasası bugün İMKB’nin 2.5 katı büyüklüğe ulaştı. 22 aracı kurumun günde 5-5.5 milyar TL, aylık ise 125 milyar TL’lik işlem hacmine ulaştığı bir piyasa oldu. Dünyada ise foreks piyasasının büyüklüğünün günlük 5 trilyon dolar düzeyinde olduğu ifade ediliyor.
 
En çok Euro/dolar, Dolar/TL ve altında işlemin yapıldığı Türk foreks piyasasında bu yıl 22 olan aracı kurum sayısının 30’a, 7-8 bin olan müşteri sayısının 10 binlerin üzerine, günlük hacmin 7-8 milyar TL’ye çıkması bekleniyor. Geçen bir yıllık sürede piyasaya yeni katılımlar artarken, SPK düzenlemelerinden kuvvet alan aracıların önlerindeki en önemli hedef yatırımcı tabanını genişletmek. Şimdilik ağırlıklı olarak bireysel yatırımcıların sahası görünümündeki foreks piyasasında yerli kurumsal yatırımcı, yabancı yatırımcı ve özellikle de Anadolu’daki yatırımcılara ulaşma konusunda bir çaba dikkat çekiyor. Piyasanın baş aktörleri fırsat gördükleri Anadolu illerinde şube açmak istediklerini hatta buradaki yatırımcılarla bir araya gelmek istediklerini ifade ediyorlar.
 
Bu anlamda İzmir ve Kapalıçarşı’da şube açmaya hazırlanan ALB Menkul, sadece İstanbul’da değil Anadolu’nun her bölgesindeki yatırımcılara hizmet vermeyi hedefliyor. GCM  Menkul’un hedefi ise orta ve uzun vadede Anadolu’da da büyümek. İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te ofisleri bulunan İntegral Menkul Değerler ise yakında zamanda Türkiye’nin değer şehirlerinde de hizmet vermeye başlayacak. Ayrıca Kapalıçarşı’da irtibat bürosu bulunan Noor Capital de Anadolu’da belli bölgelerde şubeleşmeye gidecek. Şuan da sadece Merkez Ofisi bulunan PhillipCapital de fırsat gördüğü illerde şube açacak.
 
Körfez yatırımcısı çok ilgili
 
Sermaye Piyasası Kurulu’nun 2011 yılında regüle etmeden önce ‘merdiven altı’ olarak adlandırılan o dönemde bile milyar dolarlık işlem hacimlerinin döndüğü Türk foreks piyasası, yabancı finans kuruluşlarını da Türkiye’ye getirdi. Singapur, Kuveyt hatta Danimarka’lı yatırımcılar Türk foreks piyasasına yerli kurumları satın alarak giriş yaptılar. Şimdi bu ilginin boyutu Ortadoğu’lu  yatırımcının da iştahını kabartmış oldu. Avrupa’da foreks piyasası olması nedeniyle Türk foreks piyasasında işlem yapmak için Ortadoğulu yatırımcılar aracı kurumların kapılarını aşındırıyor.
 
Takasbank yabancıyı cezbetti
 
Peki neden yabancı yatırımcı Türkiye’ye tercih ediyor? Burada en önemli faktör Sermaye Piyasası Kurulu’nun dünyada eşi benzeri olmayan ‘Takasbank’ formülünü devreye sokması oldu. Hisse senedinde olduğu gibi forekste de müşteri bazında saklama uygulaması, Türkiye’de regülasyon öncesinde kumar olarak algılanan foreks piyasasının kaybettiği güveni geri getirdi. Müşteri teminatlarının Takasbank‘ ta tutulmaya başlanmasıyla müşteriler kendi kullanıcı adı ve şifrelerini kullanarak teminatlarını Takasbank sisteminden kontrol etme imkanına kavuştu.
 
‘Sıfır’ stopaj beklentisi
 
Bu yabancı ilgisi aracı kurumların iştahını kabartıyor fakat yaşanan vergi sorunu önlerinde sıkıntı olarak duruyor. Şuanda foreks piyasasında elde edilen gelirler beyana tabi durumda. Yatırımcının diğer gelirleri ile birlikte yılsonunda beyanname vermesi gerekiyor. 
 
Yatırımcı ise bunu “külfet” olarak görüyor. Foreks piyasasında işlem yapan aracı kurumlar, hisse senedinde olduğu gibi “sıfır” stopaj uygulanması konusunda Maliye’den beklenti içindeler.
 
Vergide beyandan stopaja geçiş konusunda atılacak bir adımın ilgi duyan yabancı yatırımcıların Türkiye’ye koşmasına neden olacağı belirtiliyor.
 
Kurumsallarla büyüyecek Ağırlıklı olarak yerli yatırımcıların işlem yaptığı Türk foreks piyasasında bu büyüklüğe özellikle kurumsal yatırımcılarla ulaşılması bekleniyor. Özellikle ithalat ve ihracat yapan şirketlerin kendilerini hedge etme amaçlı olarak foreks piyasasınını kapısını çalacağı belirtiliyor.