Güney Kore'yi uçuran KODİT
KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli: Kredi Garanti Fonu ulaştığı kefalet hacmi ile 45 milyar dolar hacme sahip KODİT'i geçerek dünyanın en büyük kredi garanti kurumu oldu...
İsmet Gergerli
KGF Genel Müdürü
2017 yılına kadar dünyanın en büyük kredi garanti kurumu idi.
1976'da kurulan KODİT'in tamamı devlete ait. Kâr amacı gütmüyor. Kore'nin büyümesi ve kalkınmasında rol oynayan, başta KOBİ'ler olmak üzere reel sektöre verdiği kefalet desteğiyle en önemli kurumlardan biri oldu.
4,7 milyar dolar sermayesi, 2300 çalışanı, 109 şubesi ve 9 bölge koordinatörlüğüyle hizmet veriyor. Kefalet verdiği firmalardan firmanın reyting notuna bağlı olarak yıllık yüzde 0,5 ila yüzde 3 arasında değişen oranlarda aldığı komisyon, bankalardan toplam ticari kredi büyüklüğü üzerinden aldığı yıllık binde 3 katılım payı ve devletin her yıl oluşacak tazminler için bütçesinden aktardığı kaynak Fon'un bütçesini oluşturuyor. KODİT her sektöre destek veriyor ancak Ar-Ge, teknoloji ve ihracatçı firmalar öncelikli olarak değerlendiriliyor.
Toplam kefalet büyüklüğü 45 milyar dolar olan KODİT, bugüne kadar 205 bin KOBİ'ye kefalet vermiş. Ayrıca Samsung, Hyundai ve LG gibi dünya devi şirketler de KODİT ile büyümeyi yakalamış.
Bugün ise Kredi Garanti Fonu ulaştığı kefalet hacmi ile 45 milyar dolar hacme sahip KODİT'i geçerek dünyanın en büyük kredi garanti kurumu oldu. Biz de beraberimizdeki teknik heyetimiz ile birlikte KODİT ile Güney Kore Deugeo'deki merkezlerinde bir araya geldik. Birbirimizin sistemini anlamaya çalışarak bu sistemlerden nasıl faydalanabileceğimizi masaya yatırdık. KGF'nin bu kısa sürede yapılanarak ulaştığı hacmi şaşkınlık ve takdirle karşıladığını belirten KODİT Başkanı Hwank Rok aynı sistemi kendi ülkelerinde de uygulamayı düşündüklerini belirtti.
KODİT'in en çok merak ettiği konulardan biri de KGF'nin toplamda 190 kişilik ekiple 4 binden fazla talebi 24 saat gibi kısa bir sürede cevaplandırmasıydı. Konvansiyonel sistemden tamamen dijital sisteme geçişin öyküsü ve bu alanda yapılan yatırımlar görüşmelerin odak noktası oldu.
1953'te savaştan çıktığında açlıkla, yoksullukla boğuşan, Amerika'nın öncülük ettiği 39 ülkenin topladığı yardımlarla hayata tutunan Güney Kore'nin bugün, yani sadece 64 yıl sonra Gayri Safi Milli Hasılası 1.4 trilyon doları aşmış durumda. Dünyanın 11. büyük ekonomisi ünvanını kazanan ülkede kişi başına milli gelir de 35 bin doların üzerinde. Ülke 1962'den itibaren her yıl ortalama yüzde 10 büyüdü ve süreç 1994'e kadar devam etti. Aynı dönem, yani 1962-1994 arasında, ülkenin ihracatı da yılda yüzde 20 büyüdü.
İşlerini en iyi şekilde yapmaya çalışan ve iş odaklı yaşayan çalışkan halkın yazdığı başarı öyküsünün yanı sıra bu dirilişin en önemli etmenlerinden biri ekonomi politikaları. KODİT ve diğer finansal desteklerin bu başarı öyküsündeki payı yadsınamaz bir gerçek.
KODİT'in Güney Kore büyümesine verdiği desteğin başarısının arkasında ise bu aracın konjonktürel değil kalıcı bir reform olan yapısı yatmaktadır. Güney Kore bugün dünyanın en büyük 11. ekonomisi ve bu refah ortamında dahi KODİT uygulaması planlı ve tutarlı bir şekilde devam ediyor. Bu başarılı araç Türk ekonomisinin kalkınması ve kalkınmanın sürdürülmesi için de özellikle örnek alınmalıdır.