Halka arzda öncelik Vakıfbank'ta

Ziraat Bankası'nın halka arzını bu yıl zayıf gördüğünü belirten Babacan, Vakıfbank'ın ikincil halka arzında yüzde 25'lik oranın yüzde 49'a çıkabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Fransa'nın Cannes şehrinde devam eden Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MİPİM'de konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ziraat Bankasının halka arzının bu yıl içerisinde gündeme gelme ihtimalini zayıf gördüğünü söyledi. Bu yıl önceliği Vakıfbank'a verdiklerini belirten Babacan, "Sırada Vakıfbank'ın ikinci halka arzı var. Ancak ondan önce bir şekilde Vakıflar Genel Müdürlüğü'nü ilgilendiren Anayasa Mahkemesi'nin üzerinde durduğu birkaç konu var. O da yakında netleşecek diye bekliyoruz" dedi.

Mahkemenin konuyu netleştirmesinden sonra hemen hisse devirlerini gerçekleştirip ikinci halka arzı da tamamlayacaklarını belirten Başbakan Yardımcısı, "Vakıfbank'la ilgili benim tahminim yüzde 25'i yüzde 49'a çıkarmak gibi bir adımı atarız. Bu yılın ilk yarısında olmayabilir. Belki ikinci yarısında olabilir diye tahmin ediyorum" dedi.

Bunun piyasa koşullarına da bağlı olduğunu belirten Babacan, "Piyasada fiyatların iyi olduğu noktada biz bunu yaparız. Halk Bankası'nda da birinci halka arzı yaptık. Sonra epey süre bekledik. Tekrar piyasa şartlarının oluştuğunu anladığımız anda da ikinci halka arzı yaptık. Ve şimdiye kadarki en başarılı özelleştirmelerden biri oldu" diye konuştu.

Cari açık biraz yüksek çıkabilir

Ali Babacan, Ocak ayında son 2 yıldır en düşük cari açığın görüldüğünü hatırlatarak turizm verilerinin yenilenmesi ile beraber orada da yaklaşıl 2,5 milyarlık düzeltme geldiğini vurguladı. Babacan, "Bu yıl içerisinde bizim orta vadeli programımızda öngördüğümüz cari açık rakamının hala gerçekçi olduğunu düşünüyoruz. Geçen sene istisnai bir şekilde iç talep gerileyince bizim büyümemizde dış talebin katkısı arttı. Ama iç talebin de küçük bir eksi katkısı var, yüzde 2 küsur bir büyüme göreceğiz 2012 için. 2013'te büyümenin yarısı iç talepten yarısı dış talepten gelecek" dedi.

İç talepteki bir miktar canlanmanın cari açık üzerinde de bir miktar etkisi olabileceğini ifade eden Başbakan Yardımcısı, 2013'te biraz daha yüksek bir cari açık çıkabileceğini vurgulayarak, "Bu beklenen bir gelişme, olursa da sürpriz olmaz" diye kaydetti.