Hazine, Türk Telekom için istenen ek süreyi vermedi

Saudi Telecom'un Türk Telekom borç müzakerelerinde kasıma kadar istediği ek süre verilmeyecek. Hazine'nin Türk Telekom'un yönetim kuruluna, ardından icra komitesine atama yapması planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hazine, Oger Telecom'un Türk Telekom'u satın almak için aldığı ancak geri ödemelerini kaçırdığı kredinin yeniden yapılandırılması müzakerelerinde Oger'in hissedarlarından Saudi Telecom'un Kasım ayına kadar süre uzatımı talebini kabul etmedi.

Konuya yakın iki kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre Hazine'nin Türk Telekom'un yönetim kuruluna, ardından icra komitesine atama yapması planlanıyor.

Bir kaynak, "Saudi Telecom'un Türk Telekom'un ana hissedarlarından OTAŞ'ın borç yapılandırma müzakereleri kapsamında istediği gibi Kasım'a kadar ek süre verilmeyecek. Türk Telekom icra kuruluna atama yapılması planlanıyor" dedi.

Konuya yakın diğer kaynak da, "Yönetim kuruluna, ardından icra komitesine atama yapılması planlanıyor. Kamunun bu yönde adım atmasını bekliyoruz" dedi.

Lübnanlı Hariri ailesinin, STC ile ortak olduğu Oger Telecom şirketi 2005 yılında Türk Telekom'un yüzde 55'ini satın aldı. Satın alma Oger Telecom'un Türkiye'de kurduğu Ojer Telekomünikasyon AŞ (OTAŞ) adlı şirket üzerinden yapıldı.

OTAŞ, Türk Telekom'u satın almak için bankalardan kullandığı kredinin yeniden finansmanı için aldığı 4.75 milyar dolar kredinin taksidini son olarak Eylül ayında üçüncü defa yapamadı. Şirket kredinin yeniden yapılandırılması için müzakere yürütüyor.

Oger Telecom'un ortaklarından Saudi Telecom 2 Ekim'de Reuters'da yer alan habere göre kreditörlerle görüşmelerin sürdüğünü Hazine'ye ileterek, ödeme için Kasım'a kadar ek süre istemişti.

Konuyla ilgili sorulara Saudi Telecom, Hazine ve Türk Telekom cevap vermedi. OTAŞ'a ulaşılamadı.

Türk Telekom'un icra komitesi, Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Hariri ve yönetim kurulu üyeleri Rami Aslan, Abdullah Tivnikli ve Nasser Suleiman Al Nasser'den oluşuyor.

Oger'e 2013 yılında 4.75 milyar dolar tutarındaki krediyi veren 30'a yakın banka arasında en büyük payı Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası alıyor.

Reuters'da Ağustos ayında yer alan haberde, kamunun Türk Telekom'un mali açıdan sağlıklı bir ortağın elinde olmasını istediğine dikkat çekerek bankalara borçları geri ödeyememesi halinde Oger'in elindeki Türk Telekom hisselerinin satılabileceğini ve ilgilenenler arasında en ciddi alıcının Saudi Telecom olduğunu belirtmişlerdi.

Hazine'nin Saudi Telecom'un süre uzatımı talebini reddetmesinin bu şirketin Türk Telekom'a olan ilgisine bir etkisi olup olmadığı ise net değil.