Hazine'den 1.48 milyar liralık kira sertifikası ihracı

Hazine 2021 itfalı 1.48 milyar TL tutarında kira sertifikası ihraç etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hazine Şubat ayı borçlanma programı çerçevesinde ihraç tutarı 2 milyar TL tutarında olacağı duyurulan 10 Şubat 2021 itfalı iki yıllık kira sertifikası ihracında 1.48 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Şubat ayı borçlanma programı çerçevesinde iki yıl vadeli 2 milyar TL tutarında kira sertifikası ihraç edeceğini duyurmuş, ihraçta altı aylık dönemsel kira oranı yüzde 8.8 olarak belirlenmişti.

İş Yatırım Araştırma Uzmanı Burak Seçkin, bu itfayı değerlendirmek için önce dolar cinsi kira sertifikası ihracına ne kadar talep geleceğini görmek gerektiğini söyleyerek, "Kira sertifikalarına genelde yoğun talep oluyor, 1.48 milyar TL de kötü bir rakam değil, kendi tercihleri nedeniyle de az satmış olabilirler. Şu an olumsuz bir tablo, talebin değişmesine yönelik özel bir durum yok" dedi.

Dolar cinsinden bir kira sertifikası ihracı gerçekleştirmek amacıyla dün Hazine Citigroup, Kuwait Finance House ve Standard Chartered'a yetki verdiğini duyurmuştu.

Hazine 6 Şubat'ta ise 835 milyon euro tutarında 2021 itfalı bir kira sertifikası ihraç etmişti.

Gelecek hafta ihraç edilecek üç tahvilin çok likit kağıtlar olmadığını, çevirmenin de kolay olmayabileceğini söyleyen Seçkin, "Ancak kamudan bu ihalelere yüksek talep geliyor bu da Hazine'nin elini rahatlatıyor. Bu ihaleleri de gördükten sonra daha net bir yorum yapabiliriz" dedi.

Hazine gelecek hafta 6 Ağustos 2025 itfalı altı yıllık değişken faizli tahvili, 12 Ağustos 2020 itfalı iki yıllık gösterge tahvil ile 10 Ocak 2024 itfalı beş yıllık TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek.

Seçkin Şubat ve Mart borçlanma takviminin yoğun olduğunu işaret ederek, "Bir yandan da Hazine faizleri yükseltmemek adına bu borçlanmanın bir kısmını seçim sonrasına ertelemek isteyebilir. Bu ay kira sertifikası hariç 15 milyar TL'lik borçlanma programlanıyor, daha az borçlanarak bir kısmını seçim sonrası döneme yayabilir" dedi.

Hazine Şubat ayında toplam 22.8 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 10.5 milyar TL'si piyasadan, 4.5 milyar TL'si kamudan, 2 milyar TL'si ise kira sertifikası ihracı yoluyla toplam 17 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyordu.

Ticaret anlaşmasında tarih esnetilebilirTicaret anlaşmasında tarih esnetilebilir

Dolar/TL'de yükseliş kalıcı olmadıDolar/TL'de yükseliş kalıcı olmadı