Ticaret anlaşmasında tarih esnetilebilir

Trump ilk defa ticaret anlaşması için son gün olan 1 Mart tarihinin ötelenebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşmazlığının çözümü için 1 Mart olarak koyduğu son tarih "biraz kaymasına" göz yumabileceğini ancak bunu tercih etmediğini ve ileride nihai anlaşma için Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmeyi beklediğini söyledi.

ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen aldığı gümrük vergisi 1 Mart'a kadar anlaşma sağlanamazsa yüzde 10'dan yüzde 25'e yükselecek.

Ticaret anlaşmazlığını gidermek için müzakereler devam ediyor. ABD ticaret temsilcisi ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Perşembe ve Cuma günü Beijing'de Xi'nin en üst düzey ekonomi danışmanı Liu He ile görüşecek. İki yetkili görüşmeler öncesi dün Çin'e ulaştı.

Trump'ın danışmanları daha önce bu tarihin "kesin ve değişmez" olduğunu ifade etmişlerdi ancak Trump dün gazetecilere ilk defa bu tarihin ötelenmesinin söz konusu olabileceğini ifade etti.

Trump, kabine toplantısının ardından "Gerçek bir anlaşmaya yaklaştığımızı düşünüyorsak ve bunu yapmak istiyorsak bu tarihin bir miktar kaymasına izin verdiğimi görebiliyorum... Ancak genel olarak buna pek yatkın değilim" dedi ve ekledi: "Çin tarafında işlerimiz iyi gidiyor."

Trump'ın bu açıklamasının ardından ABD borsaları yükselişe geçerek iki ülkenin yedi aydır süregelen ticaret gerilimini ortadan kaldıracak bir anlaşmaya varacağı beklentisiyle yüzde 1.5 yukarıda kapandı.

Giderek artan sayıda ABD'li iş insanı ve siyasetçi Çin'in iç politikalarında "yapısal" değişiklikler yapmasını gerektirecek ABD taleplerine cevap verebilmesi için gümrük vergilerindeki artışın erteleneceği yönündeki temennilerini bir süredir dile getiriyorlar.

ABD, Çin'in zorunlu ticari sır ve teknoloji transferine, sanayi teşviklerine son vermesini ve fikri mülkiyet haklarını korumasını istiyor.