'Hedefimiz 100 bin ihracatçı firmanın tamamına hizmet vermek'

Türkiye ihracatının yüzde 23'ünü finanse ettiklerini belirten Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, bu yıl KGF destekleri ile bu oranı yüzde 26'ya çıkarmayı, nihai hedefin ise 100 bin ihracatçı ve sanayiciye ulaşmak olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Halen Türkiye'nin gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 23'ünü finanse eden Eximbank, 2017 yılında KGF desteğiyle birlikte bu oranı yüzde 26'ya çıkarmayı hedefliyor. Bu kapsamda daha çok ihracatçıya dokunmayı planlayan bankanın nihai hedefi ise ülkemize döviz kazandıran 100 bin ihracatçı ve sanayicinin tamamına ulaşabilmek.

Hedeflere ulaşma yönünde Kredi Garanti Fonu yönetimi ile birlikte illerde sanayicileri bilgilendirme toplantılarına katılan Eximbank'ın Genel Müdürü Adnan Yıldırım, bu toplantıların devam edeceğini bildirdi.

İllerde yapılan toplantılarda gerek KGF desteği, gerekse Eximbank desteklerine ulaşım konusunda bilgilendirme yapıldığını vurgulayan Yıldırım, aynı zamanda sistemin işleyişine yönelik sanayicilerin taleplerini de aldıklarını aktardı.

Eximbank'ın 1987 yılında Turgut Özal'ın Türkiye ekonomisini dünyaya açma projesi çerçevesinde kurulduğunu hatırlatan Yıldırım, aktif büyüklük itibarıyla 30 yılın sonunda 11'inci büyük banka haline geldiklerini anlattı.

Türk Eximbank'ın dünyadaki Exim kuruluşları içinde Güney Kore'nin ardından ihracata en fazla destek veren ikinci kuruluş olduğuna dikkat çeken Adnan Yıldırım, halen Türkiye'nin ihracatının yüzde 23'lük kısmını desteklediklerini bildirdi. Hedeflerinin yol sonuna kadar ihracat içindeki Eximbank destek oranını yüzde 26'ya çıkarmak olduğunu söyleyen Yıldırım, "Bunun parasal anlamı da 14 milyar doları sigorta olmak üzere 40 milyar dolarlık ülke ihracatına destek olmak" diye konuştu.

8 bin şirketle çalışıyoruz

Eximbank olarak finansmana erişim ve uygun finansman maliyetinin öneminin farkında olduklarına değinen Yıldırım, Türkiye'de ihracatçı firma sayısının 65 bin olduğunu, döviz kazandırıcı hizmetler ve yurtdışı müteahhitlerle birlikte hedef kitlelerinin 100 bine ulaştığını söyledi. Buna rağmen halen 8 bin civarında şirketle çalıştıklarını dile getiren Adnan Yıldırım, nihai hedefl erinin ise 100 bin şirketin tamamı ile çalışmak olduğunu belirtti.

Genel Müdürlüğü İstanbul'da bulunan Eximbank'ın Ankara ve İzmir'de bölge müdürlüğü, Gaziantep'te ise şube aracılığıyla hizmet verdiğini anlatan Yıldırım, aşama aşama şubeleşeceklerini kaydetti. 9 ildeki irtibat bürolarını da şubeye dönüştüreceklerini dile getiren Adnan Yıldırım, bunlardan; Denizli, Adana ve Bursa'nın da nisan ayından itibaren şubeye dönüştürüleceğini söyledi. Yıldırım, şube veya irtibat ofisi olmayan illerde ise kademeli olarak irtibat ofisi kuracakları bilgisini verdi.

Daha fazla ihracatçıya hizmet verme planı doğrultusunda, büyük OSB'lerin içinde de irtibat ofisleri açmayı planladıkları bilgisini veren Yıldırım, bu çerçevede OSB'lerin görevlendirecekleri elemanları da eğitmeye hazır olduklarını belirtti.

Moody's not açıkladıktan sonra bir banka faiz düşürdü

Türkiye'nin 2016 yılında hain bir darbe girişimini atlattığını, bu zorlu süreçte planlarında bir değişiklik yapmadıklarını dile getiren Yıldırım, "Kredi maliyetlerimiz uluslararası alanda artsa da biz bunu ihracatçımıza ve döviz kazandırıcı hizmet veren firmalarımıza yansıtmadık" diye konuştu.

Bir süre önce uluslararası bir sendikasyon çalışması yaptıkları bilgisini veren Yıldırım, daha fazla öneri gelmesine rağmen miktarı 400 milyon euro ile sınırlı tuttuklarını bildirdi. Bunun hemen ardından Moody's in kredi notunu düşürdüğü dönemde bankalarla faiz konusunu görüştüklerini kaydeden Yıldırım, "Herkes bankaların faizi arttırmasını beklerken, bir banka bizim için faizi 25 baz puan düşürdü" dedi.

İhracat sigorta oranı bu yıl 14.4 milyar dolara çıkarılacak

Bankanın faaliyetlerinin önemli bir bölümünü de sigortanın oluşturduğunun altını çizen Adnan Yıldırım, sigorta yoluyla destek yönünden birçok uluslararası kuruluşun önünde olduklarını anlattı.

Geçen yıl 11 milyar dolar düzeyinde olan ihracat sigortasını bu yıl 14.4 milyar dolara çıkarmayı öngördüklerine vurgu yapan Yıldırım, "Dünyanın 238 ülkesinde sigorta yapıyoruz. Sigorta deyince sadece politik ve ticari riskleri sigortalamıyoruz, sigorta yaptıran bir ihracatçı aynı zamanda bir teminat mektubu ve KGF kefaleti yerine, makine, teçhizat yerine geçiyor. Hem kendimiz, hem anlaşma yaptığımız 20 banka, sigorta poliçelerinizi teminat olarak kabul ediyor" şeklinde konuştu.

Sigortanın bir başka kolaylığının da ihracatçının iş yaptığı ülke veya şirketi tanımama olasılığına karşılık bilgilendirme işlevi olduğunu bildiren Yıldırım, "Biz sahip olduğumuz enformasyon kuruluşları aracılığıyla firmaları yakından takip ediyoruz. Ülkedeki firmayla iş yapıp yapmamaya karar vermenizi sağlayacak enformasyonu sigorta faaliyetleri kapsamında temin ediyoruz. Sigorta yaptıran müşterilerimize de kredi faizinde indirim yapıyoruz" dedi.

Aynı zamanda faaliyetleri kapsamında yurtdışındaki alıcılara da finansman sağladıkları bilgisini veren Adnan Yıldırım, uzun süredir bu desteği verdiklerini ancak önümüzdeki dönemde artık bu alanda daha da büyüyeceklerini söyledi. 2016 yılının son çeyreğinde yapılan bir düzenlemeyle, Eximbank'ın yurtdışı alıcılara vereceği destekte elinin kuvvetlendiğinin altını çizen Yıldırım, "Referans faizin üzerindeki faiz farkını Ekonomi Bakanlığı karşılayacak" ifadelerini kullandı.

Türk Eximbank'ın dünyadaki Exim kuruluşları içinde Güney Kore'nin ardından ihracata en fazla destek veren kuruluş olduğuna dikkat çeken Adnan Yıldırım, daha fazla ihracatçıya hizmet vermek için büyük OSB'lerin içinde irtibat ofisleri açmayı planladıklarını söyledi.

28 ayrı destek programı

Eximbank finansmanı deyince akla kredi ve sigorta geldiğinin altını çizen Yıldırım, faaliyetlerinde kredinin payının yaklaşık yüzde 70 olduğunu söyledi. Yıldırım, birçok ülkenin Exim kuruluşunun 2-3 kalemde destek verirken, Türk Eximbank'ın 28 ayrı destek programı olduğunu bildirdi. Kısa, orta vadeli krediler yanı sıra alıcı taraf, yurtdışı müteahhitlik, marka, marka satın alma gibi destek programlarından bahseden Adnan Yıldırım, 120 günden başlayan vadenin 10 yıla kadar çıktığını aktardı. "Bankamız nezdinde KOBİ'lerin ayrı bir yeri var" diyen Yıldırım, TBMM, hükümet, ilgili bakanlar ve Eximbank'ın eski yönetimlerinin desteğiyle hızlı bir değişim sürecine girdiklerini anlattı. Bankanın arttırılan sermaye ile daha güçlü bir yapıya kavuştuğuna vurgu yapan Yıldırım, yurtdışı kaynağı konusunda ise uluslararası kuruluşlarla etkin işbirliği içinde olduklarını, Avrupa Yatırım Bankası ve Dünya Bankası'ndan elverişli koşullarda kredi temin ettiklerini anlattı.

Adnan Yıldırım, bankacılık sisteminin yüzde 15'in altında bir karlılık oranı ile çalışamayacağını, buna karşılık Türk Eximbank olarak kar hedefl eri bulunmadığı için tek haneli karlılık oranlarıyla çalışabildiklerini belirtti. Faiz oranları yönünden de piyasa koşullarının çok altında imkanlar sunduklarını aktaran Adnan Yıldırım, "TL kredilerinde neredeyse piyasanın yarısı kadar, döviz kredilerinde ise Libor veya Eurobor +0.50'den başlıyor. Sonuç itibarıyla TL kredilerinde 6-7 puanlık, döviz kredilerinde ise 2.5-3 puanlık avantajımız oluyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir