Hükümet yeniden kapanmayacak

ABD Kongresindeki Cumhuriyetçi ve Demokratlar hükümetin yeniden kapanmaması konusunda "prensipte" anlaşmaya vardılar ancak güney sınırının güvenliği için öngörülen 1.37 milyar dolarlık bütçe Trump'ın duvar örülmesi için istediği miktarın çok altında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçi ve Demokrat müzakereciler kamu hizmetlerinin Cumartesi günü yeniden kapanmasını önlemek için anlaşmaya vardılar ancak Kongre danışmanları bu anlaşmanın ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırına duvar örülmesi için istediği 5.7 milyar dolarlık ödeneği içermediğini söyledi.

Cumhuriyetçi Senatör Richard Shelby gazetecilere yaptığı açıklamada, 30 Eylül'e kadar sınır güvenlik programları fonlamasına ilişkin "prensipte anlaşmaya vardık" dedi ve ekledi: "Temsilcilerimiz bütün detayları bir araya getirmek için yoğun bir şekilde çalışacak."

Ancak Trump'ın anlaşmayı kabul edip etmeyeceği belli değil. Meksika sınırına duvar örmek için Kongre'den 5.7 milyar dolar isteyen Trump, 25 Ocak'ta bu ödeneği alamadan kamu hizmetlerinin tekrar başlatılmasına olanak veren bir anlaşma imzalamıştı. Böylece 35 gün süreyle duran kamu hizmetleri tekrar başlamıştı.

Trump'ın imzaladığı bu anlaşma Kongre'deki Cumhuriyetçi ve Demokratlara, aralarındaki sınır güvenliği konusundaki anlaşmazlığı çözmek için üç hafta süre vermişti. Süre Cuma günü dolacak.

Trump rekor kapalılık süresinin ardından geçici bütçeyi imzalarken, kongrenin sınır güvenliği konusunda uzlaşmaya varamaması durumunda hükümetin 15 Şubat'ta yeniden kapanacağını ya da kendisinin başkanlık yetkilerini kullanarak "acil durum" ilan edeceğini dile getirmişti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir kongre danışmanı, anlaşmanın taslağının ülkenin güney sınırına yeni çitler için 1.37 milyar doları kapsadığını söyledi. Geçen yıl tahsis edilen ile aynı miktarda olan bu ödenek Trump'ın talep ettiği miktarın çok altında.

Danışman bu ödeneğin Trump 2016'daki başkanlık seçim kampanyasından bu yana istediği "duvar" için olmayacağını ifade etti.