İhracatçılara 200 milyon liralık KGF teminatı müjdesi

Eximbank Genel Müdürü Yıldırım ve Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Gergerli arasında İzmir'de imzalanan protokol uyarınca, KGF tarafından verilecek kefaletlerin toplam üst limiti 200 milyon liraya yükseltildi, kefalet oranı yüzde 100 oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eximbank ve Kredi Garanti Fonu arasında, ihracatçılara daha hızlı ve daha çok kefalet sağlayacak olan Hazine desteğine ilişkin protokol geçtiğimiz hafta İzmir'de imzalandı.

Kredi Garanti Fonu'nun Eximbank kredilerine yönelik Hazine kaynaklı kefaletin kapsamını genişleten, KOBİ ve ihracatçıların finansmana erişim imkânlarının kolaylaştırılmasını amaçlayan protokol, Eximbank ve Kredi Garanti Fonu tarafından imzalandı.

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli arasında imzalanan protokol uyarınca, Kredi Garanti Fonu tarafından verilecek kefaletlerin toplam üst limiti 200 milyon liraya yükseltilirken kefalet oranı da yüzde 100 olarak belirlendi.

Sözkonusu protokolle birlikte ihracatçı KOBİ'ler için daha önce 1.5 milyon dolar olan üst limit 12 milyon liraya yükseltilirken, KOBİ dışı ihracatçılar ise 200 milyon liraya kadar olan Eximbank kredileri için Kredi Garanti Fonu kefaletinden yararlanabilecekler.

Ayrıca KOBİ dışı ihracatçılar için yüzde 85 olan kefalet oranı, yeni protokol ile birlikte 100 olarak uygulanacak. KOBİ dışı ihracatçılar 20 milyon liraya kadar olan kredileri için KGF'ye doğrudan başvurabilecekler. 20 milyon liranın üzerindeki Eximbank kredileri için ise başvurular bankalar aracılığıyla yapılabilecek.

Yeni düzenlemeyle birlikte KGF, Hazine Müsteşarlığı'ndan sağlanan fon ile ihracatçıya yüzde 100, KOBİ'lere ise yüzde 90'a kadar kefalet sağlayacak bir mekanizmaya kavuşmuş oldu. Bu mekanizmayla birlikte finansmana erişimdeki sıkıntılar giderilmesi yanı sıra , aynı zamanda KOBİ'lerin bankalardan düşük maliyetli kredi kullanımının da önü açıldı. Ayrıca kefalet sisteminin de kapsamı genişleyecek. Bu da KOBİ'lere, ihracatçılara ve finans kurumlarına birçok yenilik, kolaylık ve avantajlar getirecek.

Yeni sistemde KGF ihracatçılarımızın bankalar aracılığıyla yaptığı kefalet Eximbank kredisi başvurularını Portföy Garanti Sistemi (PGS) kapsamında değerlendirecek. PGS kapsamına girecek kefalet üst limiti de 50 milyon lira olarak belirlendi. Bu tutarın üstündeki kefalet talepleri ise KGF'nin içsel değerlendirme sistemi ile sonuca ulaşacak. PGS sayesinde ihracatçılar 24 saat içerisinde taleplerini sonuçlandırabilecekler.

İşletmelerin kredi riskinin, daha yüksek kefalet oranları ile Hazine Müsteşarlığı tarafından paylaşılması sayesinde, finansal sistem tarafından daha az riskli olarak algılanacak ve Hazine kefaleti, işletmelerin daha düşük faiz oranları ile kredi kullanmaları imkanını da beraberinde getirecek.