İkincil piyasada arz yönlü baskı hissedilmiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hazine bugün gerçekleştirdiği iki ihale ile yılın en yüklü ihale ve itfalarının olduğu Şubat borçlanma programını büyük ölçüde tamamlarken Ocak'ta olduğu gibi Şubat'ta da ihalelere yüksek ilgi ile ikincil piyasada arz yönlü bir baskı yaşanmadı.

Bankacılar, ihalelere gelen yüksek talepte hem nominal faizlerin yüksekliğinin hem de TCMB'nin aldığı kararların etkili olduğunu söylediler.

Hazine bugün gerçekleştirdiği iki ihale ile Şubat ayı borçlanma programının piyasadan yapılacak bölümünü tamamlarken 7.31 milyar TL'si piyasadan olmak üzere toplam 11,803.5 milyon TL borçlanma gerçekleştirildi. Hazine Şubat'ta 6.7 milyar TL'si piyasadan 13 milyar TL borçlanma öngörüyordu.

Opsiyonlar henüz açıklanmamasına karşın Şubat'ta piyasa borçlanmasını hedefinin 600 milyon TL üzerinde gerçekleştiren Hazine yarın 1.5 milyar TL tutarında planladığı TL cinsi sukuk ihracı ile birlikte borçlanma programını tamamlamış olacak. Hazine, yarın TL cinsi Kira Sertifikası (sukuk) ihracı yapacak.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu, "Bu haliyle bakıldığında bono piyasasındaki arz yönlü baskıların ortadan kalktığını düşünmekle birlikte, bono faizlerinde yönü tayin edecek olgunun Merkez Bankası'nın politika kararları olacağını hatırlatıyoruz" dedi.

Hazine'nin en yüksek itfa dönemleri bu yıl ilk 4 ay Ağustos ve Kasım ayı. Hazine verilerine göre Müsteşarlığın ilk 4 ayda 65.5 milyar TL itfası bulunuyor. Hazine Mart ve Nisan aylarında da 31 milyar TL itfa gerçekleştirecek.

Mart ayında toplam 11.3 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 10milyar TL'lik iç borçlanma gerçekleştirecek Hazine; Nisan ayında ise toplam 15.6milyar TL'lik iç borç servisine karşılık toplam 14 milyar TL'lik iç borçlanma planlıyor. Mart ve Nisan aylarındaki yüklü borçlanmaların ardından Hazine'ninAğustos ve Kasım hariç 10 milyar TL üzeri itfası bulunduğu ay yok.