İmalat sanayinde büyüme devam ediyor

Türkiye imalat PMI, Ekim'de yeni siparişler ve üretimde yavaşlayan ama devam eden büyümeyle 53.3 oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye imalat PMI, üretim ve yeni siparişlerde bir önceki aya kıyasla yavaşlamaya rağmen devam eden artışlarla Ekim ayında 53.3 değerini alarak imalat sektörünün art arda üçüncü ayda da büyüme kaydettiğini gösterdi.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Eylül ayında 54 değerini almıştı. Endeksin 50'nin üzerinde bir değer alması büyümeye, 50'nin altında bir değer alması sektörde daralmaya işaret ediyor.

İmalat sektöründe üretim düzeyini gösteren alt endeks, 55.6 düzeyinden Ekim ayında 52.7'ye gerileyerek üretim artış hızının yavaşladığını gösterdi. Ankete katılan şirketlerden dörtte biri üretimi artırdıklarını belirtti.

Yeni siparişler endeksi Eylül ayındaki 54.9 düzeyinden Ekim'de 53.2'ye gerilemiş olsa da endeksin tarihsel ortalamasının üzerinde kaldı. İmalatçılar siparişlerde devam eden artışı yeni pazarlar ve yeni ürünlere bağladılar.

İhracat siparişleri ise Eylül'deki 52.5 düzeyinden Ekim ayında 50.6'ya inerek üçüncü ayına giren büyümenin hız kaybettiğine işaret etti.

İmalatçılar üzerindeki maliyet baskıları Ekim ayında da devam ederken, ankete katılan şirketlerin yüzde 24 kadarı girdi maliyetlerinin arttığını kaydettiler. Fiyat baskıları bir önceki aya göre zayıflamış olsa da varlığını sürdürdü. İmalatçılar maliyet artışı yükselen ham madde fiyatları ve olumsuz kur hareketlerine bağlarken, ürün fiyatlarını Eylül ayındaki kadar keskin olmasa da yükselttiler.

İmalat PMI'daki değişiklikleri değerlendiren HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, "Bu ayın satın alma yöneticileri endeksi imalat sanayindeki büyümenin dördüncü çeyrekte de devam ettiğine işaret etti. Girdi fiyat enflasyonundaki gerileme TL'de son bir ay içinde yaşanan sınırlı değer kazancını yansıtıyor.

Türkiye piyasalarında, Mayıs ayı sonunda başlayıp Eylül ayının ortasına kadar süren volatilitenin bir miktar azalmış olması, reel sektör güvenini pozitif etkilemiş gibi görünüyor" dedi.

İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.