IMF: Fed faiz artırmaya devam etmeli

IMF, Fed'in faiz artırmayı sürdürmesi gerektiğini belirten IMF, "Faiz artırımları verilere bağlı olmayı sürdürmeli" değerlendirmesini yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

IMF İcra Kurulu'na göre ABD'de faiz oranları kademeli şekilde yükselmeli ve yapılacak faiz artırımları verilere bağlı olmaya devam etmeli.

IMF, ABD için Madde 4 kapsamında yaptığı gözden geçirmenin ardından yayınladığı raporda, Fed'in ekonominin tam istihdama yakın olduğu ortamda faiz artırımlarına devam etmesi ve artırımların verilere bağlı olarak yapılması gerektiğini vurguladı.

Fed'in menkul kıymet portföyünün tasfiyesi için planların iyi bir iletişim içinde yapılmasının önemine işaret eden IMF direktörleri, ABD para politikasının normalleştirilmesi sürecinin düzgün ve sorunsuz atlatılmasından memnuniyet duyduklarını da ifade ettiler.

ABD ekonomisinde orta vadeli zorlukları aşmak için çeşitli cephelerde tedbirler alınması gereği bulunduğunu ifade eden direktörler, "Reformlar daha etkin vergi sistemi inşaa etmeyi, daha etkin düzenleme çerçevesi oluşturmayı, altyapı harcamalarını güçlendirmeyi içermeli" değerlendirmesini yaptılar.

Böyle bir reform paketinin verimliliği, istihdamı ve yatırımı artıracağını belirten IMF, bunun er ya da geç yaşam standartlarını iyileştireceğini vurguladı.

IMF raporunda istihdam piyasası göstergelerinin ekonominin tam istihdam seviyesinde bulunduğunu gösterdikleri, enflasyonun bastırılmış olmaya devam ettiği ve son aylarda ılımlı şekilde zayıfladığı ifade edilirken, ücret göstergelerinin ılımlı bir hızlanma ortaya koyduğu belirtildi. Gelecek 12-18 ayda kişisel harcamalar (PCE) enflasyonunun yüzde 2 seviyesinin üzerine doğru yavaş şekilde yükselmesinin beklendiği raporda, enflasyonun daha sonra yüzde 2 seviyesine geri döneceği de savunuldu.