İMKB GİP’e KOBİ’lerin talebi hızla artıyor

GİP’e 24 şirket başvurdu. KOSGEB bu şirketlere 100 bin liraya kadar geri ödemesiz destek sağlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 


 

Özüm ÖRS

ANKARA - Geçtiğimiz yıl haziran ayında KOSGEB tarafından uygulamaya konulan ‘Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı’na toplamda 24 başvurunun geldiğini dile getiren KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, 13 Ağustos tarihi itibariyle İMKB GİP Listesine kabul edilen toplam işletme sayısının 9 olduğunu, bu işletmelerden de 5’inin söz konusu destek programından yararlandığını belirtti. Kaplan, işlem gören işletme sayısının yılsonuna kadar 15’e çıkacağını öngördüklerini söyledi.

KOBİ’lerin ve işletmelerin sermaye piyasalarından fon temin edebilmesine imkan sağlanması amacıyla Gelişen İşletmeler Piyasası (GİP) KOBİ Destek Programı’nın hazırlandığını ve 2011 yılının Haziran ayı itibariyle uygulamaya konulduğunu ifade eden KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, “GİP KOBİ Destek Programı ile gelişme ve büyüme potansiyeline sahip küçük ve orta ölçekli işletmelerin; İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görmesinin sağlanması, sermaye piyasalarından fon temin edilmesine imkan sağlanması amaçlanmaktadır” diyerek, GİP ile geri ödemesiz 100 bin liraya kadar destek verdiklerini bildirdi. Kaplan, Ağustos başından bu yana söz konusu destek programına İstanbul’dan 11, Ankara’dan 4 ve İzmir, Kayseri, Antalya, Aydın, Çorum, Tekirdağ, Osmaniye, Kocaeli ve Bursa’dan birer KOBİ olmak üzere toplam 24 başvurunun geldiğini kaydetti.

[PAGE]

Sermaye piyasasının önemi zamanında kavranamadı

“13 Ağustos tarihi itibariyle İMKB GİP Listesine kabul edilen toplam işletme sayısı ise 9 olup, bu
işletmelerden 5’i KOSGEB Gelişen işletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı’ndan yararlanmıştır. Ülkemizde ana borsada işlem gören işletme sayısı ve işlem hacmi göz önünde bulundurulduğunda İMKB Gelişen İşletmeler Piyasasında bu kadar kısa zamanda 9 işletmenin; ki piyasada işlem gören ilk işletme şu anda İMKB ana borsada işlem görmektedir, bulunmasının ne kadar önemli olduğu aşikardır” diyen Kaplan, işletmelere dünyadaki rakipleri ile rekabet etmeleri için gerekli finansman desteğinin sağlanmasının oldukça önem taşıdığını belirtti.

Kaplan, “Alternatif kaynaklar sadece sermaye piyasası gibi değil, risk sermayesi, kredi garanti mekanizmaları, alternatif finansman araçları gibi değişik mekanizmalarla devreye girmeli. Ülkemizde maalesef bu noktada çok iyi değiliz. Girişim sermeyesi ve risk sermayesi gibi enstrümanlarda daha yolun başındayız. Türkiye diğer birçok konuda olduğu gibi sermaye piyasasınında önemini tam zamanında kavrayamamıştır”diyerek sermaye piyasalarından elde edilecek kaynakların şirketler açısından büyük avantaj sağladığını, her şeyden önce faizsiz ve geri ödemesiz ucuz ve sürekli bir finansman imk‚nı sağladığını dile getirdi. Mustafa Kaplan, “Bunun da ötesinde halka arzın işletmelere itibar artışı, şeffaflık, tanınma ve kurumsallaşma gibi çok önemli faydaları vardır. Bu faydalar ışığında ve son dönemde sermaye piyasasına gösterilen ilgi göz önünde bulundurulduğunda, bu sayının en az 15
olacağını öngörmekteyiz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir