İMKB'ye veri yağdı, düşüş sınırlı kaldı

Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın açıklamaları ile küresel piyasalardaki satıcılı seyir sonrası İMKB günü düşüşle kapattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi, günü dünkü kapanışa göre 1.166,60 puanlık düşüşle 84.860,07 puandan tamamladı. İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 1,36 oranında değer kaybederken, toplam işlem hacmi 2,5 milyar lira oldu. Sert ve marjlı hareketlerin görüldüğü banka hisseleri ortalama yüzde 1,91 oranında değer kaybederken, holding endeksi ise yüzde 1,15 oranında geriledi.

Endeks, gün içinde açıklanan mart ayı tüketici enflasyonun 0,43 olan piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde yüzde 0,66 olması, ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın kredi büyümesine karşın rezerv artırma politikalarını daha agresif kullanabileceği yönündeki açıklamaları ve ABD'de açıklanan verilerin beklentileri karşılamaması ile sert bir şekilde düşüşe geçti. 

Başçı'nın konuşmasında bugün enflasyondaki artışın gıda fiyatları kaynaklı olduğu ve gelecek ay düşüş eğilimi görüleceği yönünde  yaptığı açıklamalar ise İMKB'deki düşüşü sınırladı.

Perşembe ve Cuma günü açıklanacak kritik veriler öncesinde Avrupa borsalarında yatay-hafif satıcılı bir seyir izlenirken, İMKB de benzer bir görünüm sergiledi. Analistler, küresel piyasalardaki hafif satıcılı seyrin de endeksin düşüşünde etkili olduğuna dikkati çekerek, banka hisselerinin seyrinin endeksin yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini kaydediyor.

Yarın yurtiçinde açıklanacak reel efektif döviz kuru verisinin takip edileceğini ifade eden analistler, yurtdışında ise Japonya, Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının faiz kararı ve açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını dile getiriyor.

Faiz geriledi, kur ve sepet yükseldi

Enflasyonun Mart ayında beklentilerin üzerinde gelmesi ardından yükselen gösterge faiz, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın REK'in 120'yi aşması halinde ölçülü faiz indirimi gelebileceği açıklamasının ardından gerilerken, kur ve sepet yükseldi.  Şu an döviz kurunun olması gereken denge değerine yakın olduğunu da belirten Başçı, kur ile ilgili garanti vermediklerine sadece oynaklığı azaltmaya çalıştıklarına da değinerek, "Döviz kuru olması gereken denge değerine yakın ve oynaklığı az" dedi.

Açıklamanın ardından 1.8040 civarında hareket eden dolar/TL 1.8113'e, 2.0570 seviyelerinde olan sepet bazında TL ise 2.0663'e kadar yükseldi.

                           ******
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı  sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize  uygun sonuçlar doğurmayabilir...