İngiltere faizlere dokunmadı

BoE, faiz oranı ve varlık alım programını değiştirmedi, gelecek yıla ilişkin büyüme öngörüsünü yüzde 1,4 seviyesine yükseltti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Merkez Bankası (BoE) beklentiyle uyumlu şekilde politika faizinde değişik yapmadı.

İngiltere Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, bankanın politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0,25 seviyesinde bıraktığı belirtildi. BoE varlık alım program hedefini de değiştirmeyerek 435 milyar sterlinde bıraktığını açıkladı.

Bankanın Para Politikası Kurulu (PPK) faizleri ve varlık alım programını değiştirmeme kararını oy birliği ile aldı. İngiltere Merkez Bankası, aynı zamanda gelecek yıla ilişkin büyüme öngörüsünü yukarı yönlü revize etti.

Bankadan yapılan açıklamada, İngiltere ekonomisinin 2017 yılı için yüzde 0,8 oranında olan büyüme beklentisinin yüzde 1,4 seviyesine çıkarıldığı belirtildi.

Açıklamada, İngiltere ekonomisini 2018 yılı büyüme beklentisinin ise yüzde 1,8’den yüzde 1,5’e revize edildiği kaydedildi.

Banka 2019 yılında ise büyümenin yüzde 1,6 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor.

'Brexit'e ilişkin riskler azaltılabilir'

İngiltere Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu tutanaklarında ise yakın dönemde üretim çıktısının daha güçlü olmasının beklendiği, İngiltere’nin Avrupa Birliği ile ticari ilişkisine dair belirsizliğin ve İngiltere merkezli şirketlerin AB’ye erişimine ilişkin risklerin azaltılabileceği kaydedildi.

Tutanaklarda, İngiltere’de 2018 yılının ortalarında işsizlik oranının yüzde 5,5 seviyesine yükselebileceği, 2019 yılına kadar işsizliğin bu seviyelerde kalabileceği belirtildi.

Sterlindeki düşüşün etkisiyle, çekirdek enflasyonun önümüzdeki üç yıllık tahmin süresince beklentilerin üzerinde olabileceği belirtilirken, bankanın temel öngörülerine göre enflasyonun mevcut yüzde 1 seviyesinden 2018 yılında yaklaşık yüzde 2,7 seviyesine yükselebileceği, 2019 yılında ise yüzde 2,5 seviyesine gerileyebileceği kaydedildi.

Banka 2017 enflasyon beklentisini yüzde 2,0’dan yüzde 2,7’ye yükseltirken 2018 enflasyon beklentisini de yüzde 2,4’ten, yüzde 2,8’e revize etti. Tutanaklarda bankanın AB referandumu sonrasında süreci arz talep ilişkisi, kur ve enflasyon ışığında izlemeye devam ettiği belirtilerek, “Enflasyonun yüzde 2'lik hedefe dönmesi için para politikası her iki yönde hareket edebilir.” ifadesi kullanıldı.

Carney, sterlindeki harekete dikkat çekti

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, sterlinde yaşanan keskin hareketin, piyasanın Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerin daha az serbest olacağı görüşünü yansıttığını söyledi.

Carney bugünkü faiz toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, AB'den ayrılma konusunda yapılan oylamanın para politikasına etkilerinin otomatik olmadığını belirtti.

Carney, İngiltere'nin AB ile ilişkilerinin orta vadeli görünümün en büyük yönlendiricisi olacağını ifade etti.

Sterlinde son günlerde yaşanan keskin hareketleri de değerlendiren Carney, "Sterlinde yaşanan keskin hareket, piyasanın AB ile ticari ilişkilerinin daha az serbest olacağı görüşünü yansıtıyor. Sterlinde değer kaybının 2016'nın geri kalanında enflasyon üzerindeki etkisi, güçlü büyümeden daha fazla olacak." dedi.

Carney, enflasyon beklentilerinde artışın nedeninin sterlindeki düşüş olduğuna işaret etti.

Carney, İngiltere ekonomisinin AB'den ayrıldığında birçok gerçek ayarlama yapmasının gerekli olduğunu, para politikasının bu ayarlamaları yapamayacağını belirtti.