Irak'tan Türkiye'ye rekor petrol sevkiyatı

Irak'tan Türkiye'ye petrol sevkiyatı 2015 yılında, bir önceki yıla göre dört katı artarak 192,4 milyon varile ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile Türkiye üzerinden piyasalara sevk edilen Irak petrolünün miktarı, 2015'te bir önceki yıla göre yaklaşık dört katına çıkarak, 48,6 milyondan 192,4 milyon varile ulaştı.

Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) derlenen verilere göre, geçen yıl Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı olarak bilinen Irak-Türkiye hattından dünya piyasalarına aktarılan petrolün miktarı, önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 300 artışla, 192 milyon 426 bin varile ulaştı. Bu miktar 2014'te yaklaşık 48 milyon 663 bin varil civarında kaldı.

Aylık bazda ise hat üzerinden en düşük akış, geçen yılın ocak ayında 11 milyon 397 bin varil olarak gerçekleşirken, sevkiyat miktarları nisandan sonra artarak, yılın son 4 ayında 18'er milyon varilin üzerinde seyretti. 

Yılda yaklaşık 600 milyon varil kapasiteye sahip bu hattan, daha önce taşınan en yüksek Irak ham petrol miktarı 167 milyon 467 bin varille 2009'da gerçekleşti. Söz konusu hat, Irak'ın Kerkük ve diğer üretim sahalarından elde edilen ham petrolü Yumurtalık-Ceyhan Terminali'ne ulaştırıyor. Buradan da tankerlere yüklenerek, uluslararası pazarlara sunuluyor.

Güvenlik faktörü

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Uzmanı Bilgay Duman, söz konusu artışın üç nedeni olabileceğini belirterek, ilk sırada güvenlik faktörünün geldiğini ifade etti.

Duman, "Irak'tan petrol akışındaki artışın ilk nedeni Kerkük-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın geçiş noktasındaki güvenliğin önemli ölçüde sağlanmış olmasıdır. Irak'ın kuzeyindeki geçiş hattı üzerinde DAEŞ ve PKK saldırıları nedeniyle zaman zaman petrol geçişinin aksadığını biliyoruz. Ancak 2015'te Irak'ta hem DAEŞ geriledi hem de petrol boru hattının geçtiği bölgelerdeki Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) etkinliği nedeniyle PKK üzerindeki baskısı arttı" değerlendirmesinde bulundu.