İş Bankası Kafkaslar'daki ilk şubesini Batum'da açtı

Batum'da kurulan İş Bankası şubesi, Gürcistan - Türkiye ekonomik ilişkilerine katkıda bulunacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 


BATUM - Bölgesel güç olma hedefiyle yurtdışındaki yatırımlarına ağırlık veren Türkiye İş Bankası, son yıllarda Türkiye ile ticari ilişkileri artan Gürcistan'ın Batum kentinde şube açtı. Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti olan Batum'da kurulan İş Bankası şubesinin Gürcistan'ın en büyük ticari ortağı konumundaki Türkiye ile ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunması bekleniyor. İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'nin ev sahipliğinde Batum Şubesi'nin açılışı için gerçekleştirilen resepsiyona Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze, Batum Başkonsolosu Engin Arıkan ile işadamları katıldı.

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, resepsiyonda yaptığı konuşmada, "Gürcistan'da Türk müteahhitler tarafından üstlenilen 83 projenin tutarı 1 milyar doları aştı. Bilhassa son dönemde hidroelektrik santralleri inşasında Türk şirketleri önemli bir yer edindi. Türkiye son 5 yılda Gürcistan'a yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımları içinde 525 milyon dolarlık yatırım ve yüzde 8,7'lik payla da üçüncü sırada bulunuyor. Bu güçlü ticari birliktelik, İş Bankası Grubu olarak Gürcistan'ı odağımızda tutmamızı sağlamış, yatırımlarımız için bizi motive eden bir unsur olmuştur" dedi. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de konuşmasında artan ticaret hacmi ve yatırımlara katkıda bulunmak ve müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla Batum'da bir şube açmaya karar verdiklerini belirterek, "Ülke ekonomimize dinamizm kazandıran özel sektör temsilcilerimizin faaliyetlerini uluslararası alanda da desteklemek üzere buradayız" diye konuştu.

[PAGE]

‘Teminata değil işe kredi veriyoruz'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın "Anadolu'ya bankalar kredi vermiyor" sözlerinin hatırlatılması üzerine "Bunu sorun, vallahi ‘İş Bankası hariç' der. En çok kredi veren bankayız. Daha fazla söyleyecek bir şey yok. Türkiye'nin 65 ilinde en fazla ticari kredi kullandıran bankasıyız. Kredi vermeme konusu Güneydoğu veya Anadolu ile ilgili değil. Bazı yerler vardır. İkinci el piyasası asla çalışmaz. Vatandaş, vatandaşın malını almaz. İcradan mal almama gibi bir durum var. Fındık bahçesi kolay kolay el değiştirmez mesela" cevabını verdi. Kredi konusunun düzenlenen değişik toplantılarda da gündeme geldiğini anlatan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise bir örnekle konuyu açıkladı: "Bir ara tarım kredileri sektörde yaygınlık kazanmaya başlamıştı. Çiftçiler arazilerini rehin göstererek kredi almak istedi. ‘Şu kadar dönümlük tarlaya karşılık hiç kredi vermiyorsunuz' dedi. Oysa banka bir teminata kredi vermiyor, yapılan işe kredi veriyor. Geri ödemesini de teminatı paraya çevirerek değil, yapılan işle kazanılan gelirle tahsil etmeyi düşünüyor. Biz baştan eğer bir teminatı paraya çevirerek krediyi tahsil edeceksek, kişi kendi malını kendisi satsın. Kredi de kullanmasın."

Türkiye'nin küresel ekonomik krizden nispeten daha az etkilendiğini söyleyen Özince, Türk müteşebbisinin çevreye yayılması gerektiğini söyledi. Özince, "Çünkü teknoloji geliştirme yeteneğimiz yok. Rekabet merdiveninde üste çıkamayacağımız için üretim maliyetinin ucuz olduğu yerlere göç ederek bunu yapabiliriz" diye konuştu. Dış ticarette Avrupa'nın payının yüzde 60'tan yüzde 40'a gerilediğine dikkat çeken Özince, şöyle konuştu: "Bu Türk iş dünyasının dinamizmini ifade eder. Gelin görün ki, yeni pazarlar bize asıl katkıyı sağlayacak düzeyde oluşmadı. En temel risk olarak etrafımızdaki sosyopolitik riskleri görmeliyiz." Merkez Bankası'nın politikalarını olumlu bulduğunu ve şu ana kadar süreci doğru yönettiğini anlatan Özince, son enflasyon raporunda MB'nin, enflasyondaki düşüş eğiliminin devam etmesi durumunda faiz koridorunun üst sınırında indirim yapabileceğini açıkladığını hatırlatarak, "Bu, bankaların fonlama maliyetlerinin düşebileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla bu durum banka karlarını olumlu yönde etkiler. Ama biz son çeyrekten önce bunu beklemiyoruz" dedi.

[PAGE]

"İstanbul'da konut fiyatları durdu"

Türkiye'de konut balonu olup olmadığı tartışmasına İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince'den, "Batum-İstanbul" karşılaştırmasıyla cevap geldi. Türkiye'den bir müşterilerinin Batum'dan ev aldığını ve iyice bir evin metrekare fiyatının 3-5 bin dolar olduğunu söyleyen Özince, "Kanyon'da fiyatların 2400 euro olduğunu duyduğumda aklım durmuştu. Ama burada bir evin metrekaresi 3-5 bin dolar. Dünya kenti olan İstanbul'da metrekare fiyatı neden 4-5 bin dolar olmasın. Son bilgilere göre İstanbul'da konut fiyatları durdu. Demografiye ve şehirlerin gelişmesine baktığımızda balon olmadığını görüyoruz. Türk insanının kültüründe, dışarda olduğu gibi, sadece yatırım amacıyla gayrimenkul almak yok. Daha çok ihtiyaç doğrultusunda alınıyor. Türkiye'de borç ödeme kültür ve hukukuyla yurt dışı arasında fark var. Kısaca sorun görmüyorum. Arz-talep o işi dengeye getirir" dedi. Adnan Bali ise, konut sektörü kredilerinin mortgage ile kıyaslanmaması gerektiğini anlatıyor. Bali, "Bizde risk ortaya çıktığında doğrudan kişiye rücu edebiliyorsunuz. Ayrıca gayrimenkul olarak teminatınız var. Yüzde 75'ini siz veriyorsunuz" diyerek sıkıntı olmadığını anlattı.

[PAGE]

 

isbank2.jpg