İş dünyasının Merkez Bankasından beklentileri

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, TCMB'nin enflasyonda kalıcı bir iyileşme görmeden faiz indirimi yönünde bir adım atma ihtimalini düşük gördüğünü belirterek, "Hatta adım atmaması gerekir diye de düşünüyorum" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politikalarına ve iş dünyasının merkez bankasından beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Finansal istikrarın ilk şartının fiyat istikrarı olduğunu vurgulayan Bilecik, şöyle konuştu:

"TCMB'nin enflasyonda kalıcı bir iyileşme görmeden faiz indirimi yönünde bir adım atma ihtimalini ben düşük görüyorum. Hatta adım atmaması gerekir diye de düşünüyorum ama enflasyonda kalıcı bir iyileşme gördükten sonra da zaten 1 saat bile beklemeye gerek yok. Nihayetinde önemli olan buradaki kalıcılığı görmek. Dünyada çok acele edilerek atılan adımlardan dolayı tekrardan faizlerin muazzam derecede yükselmeye başladığı örnekler, deneyimler yaşanmış. Yani faizi düşürelim derken genel anlamda bir müddet sonra artırmak zorunda kalmamak gerekir"

Merkez Bankası'na TÜSİAD olarak muazzam şekilde güven duyduklarını belirten Bilecik, "İş dünyası olarak onlara karşı en ufak bir güven sıkıntısı yok. Özellikle enflasyon rakamlarının ve ya sürecini daha iyi noktada hissettikleri an bu faize ilişkin kararlar alacaklarını tahmin ediyorum ama bunun yakın zamanda olmasını beklemek iyimserlik olur" dedi.

Erol Bilecik, şu an için faizin tartışılmaması gerektiğini belirterek, "Faizleri düşürmenin en iyi yolu, faizleri tartışmamak olduğunu düşünüyorum" dedi. Önce enflasyonun düşmesinin gerektiğini aktaran Bilecik, Merkez Bankası uzmanlarının doğru zaman ve doğru noktada gerekli müdahaleyi yapacaklarına inandıklarını söyledi.

AB'de yavaşlayan büyümeye dikkat

2019'a ilişkin beklenti ve öngörülerine de değinen Bilecik, ihtiyatın elden bırakılmaması gerektiğini söyleyerek, "Avrupa Birliği'nde büyümenin biraz yavaşlayacağını göz ardı etmememiz gerekiyor. Yani yüzde 2'ler civarındaki büyüme sanki 1,7'lere gelecek gibi. Çok önemli bir azalmadan bahsetmiyorum ama yine de bizim bu konuyu göz ardı etmememiz gerekiyor" diye konuştu.

Bilecik, Avrupa tarafında Brexit'le ilgili ortaya çıkabilecek risklerin de ihmal edilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, bunlara rağmen gelecek yıl 2018'den daha kuvvetli bir ihracat rakımı beklediklerini ifade etti.

Turizm sektörü cirolarında sıkıntı olmadığına işaret eden Bilecik, ancak burada fiyat artışlarına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerektiğini anlatan Bilecik, şunları kaydetti: "Gümrük Birliği modernizasyonu kapsamında müzakere sürecinin tekrardan başlıyor olması ve o noktaya doğru bir yolculuk bugün reel sektöre yapılabilecek en önemli hem finansal hem de moral desteği anlamına gelir. Bütün sektörleri içine alan bir yaklaşımdan bahsediyorum. Diliyorum böyle bir gelişmeyi de yaşarız"

Brexit, Romanya başkanlığında gerçekleşecekBrexit, Romanya başkanlığında gerçekleşecek