İşte Merkez'in 'manevra' planı

TCMB, TL'deki güç kaybını önlem için, bundan sonra döviz cinsi zorunlu karşılıklar ve rezerv opsiyon katsayısında olası indirimler başta olmak üzere brüt rezervleri daha çok kullanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası yetkilileri bugün ekonomistler ve bankacılar ile gerçekleştirdiği toplantıda net rezervlerin kullanılmaya devam edileceğini ancak bundan sonra döviz cinsi zorunlu karşılıklar ve rezerv opsiyon katsayısında olası indirimler başta olmak üzere brüt rezervlerin daha çok kullanılacağı sinyalini verdi.

TCMB bugün toplantının ardından internet sitesinde yayımladığı sunumda "İhtiyaç duyulduğunda ROM ve YP zorunlu karşılıklar aracılığı ile de brüt rezervlerden döviz likiditesi sağlanacaktır" dedi.

Bankacıların Reuters'a verdiği bilgiye göre, bugünkü toplantıya PPK üyelerinden Ahmet Faruk Aysan ve Turalay Kenç, TCMB Başekonomisti Hakan Kara, Araştırma ve Para Politikası Birim Başkanı Mustafa Kılınç katıldı.

Bankacılar toplantıda Merkez Bankası'nın faiz politikasında yüzde 6.75-7.75 aralığında sabit bırakılması yönündeki mesajların yenilendiğini belirtirken, bu kararın döviz kurunda volatiliteyi artırmasına karşın, faizde belirsizliği azalttığını bunun bir politika tercihi olduğunu söylediler.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "Aldığımız net mesaj enflasyon beklentileri çok kötü bir şekilde değişmedikçe faiz değişmiyor. TCMB faiz politikasında  öngörülebilir olmayı tercih ediyor ve bunun bedeli TL'nin değer kaybetmesiyle buna razıyım mesajı veriyor" dedi. Cömert,  toplantıda brüt rezervlerinin kullanımı ile ROK ve ZK'ların kastedildiğini belirterek, "ROK'u da azaltabilirim" denildi. ROK azaltırsa piyasada döviz likiditesi artacak, dolaylı olarak kur üzerinde bir etki yaratabilirim düşüncesi hakim... Yani TCMB kur üzerinde bir düşürücü etki yapmak isterse bunu rezervler, ZK ve ROK üzerinden yapacak" dedi.

TCMB sunumunda yurt içi talepte ve ihracatta ılımlı bir büyüme görüldüğü görüşüne de yer verilirken altın hariç cari işlemler açığında kademeli iyileşmenin sürdüğü belirtilerek, "Yıl sonunda cari işlemler açığının GSYH'ye oranının OVP tahmininden düşük olması beklenmektedir" denildi.

1.92 TL hedefi ötelenebilir

Öte yandan toplantıya katılan başka bir bankacı,"Günün malum sorusu '1.92 hedefinin nasıl sağlanacağı ve TCMB'den beklenen yeni araç nedir?' oldu. Ancak biz Başkan Başçı'nın kısa süre önceki söylemi kadar sert bir söylem göremedik bu toplantıda. Bu da ister istemez bu hedefin daha ileri atılabileceği görüşlerini beraberinde getiriyor" dedi.

Başçı, 27 Ağustos'ta AA Finans'a yaptığı açıklamada TL'nin bu kadar zayıf olmasını gerektirecek temel bir sebep olmadığını belirterek, "Çok net konuşuyorum ve çok rahatım bu konuda döviz kuru ile ilgili bu yükseliş geçicidir... Bugün döviz pozisyonu kapatmak için yanlış bir zaman. Hiç acele edilmemeli" dedi ve dolar/TL kurunun yıl sonunda 1.92'ye gerilemesinin sürpriz olmayacağını söylemişti.

Toplantıya katılan başka bir bankacı ise "TCMB aslında açıkça söyledi. Yeni enstrümanlar rezervler üzerinden olacak. Döviz satışları ile net rezervler kullanılıyor. TCMB brüt rezervlerin de kullanılacağını söyledi. Yeni araç için sürpriz olmamalı deniyor tüm bunlar ve açıklamalar ilk etapta brüt rezervleri etkileyebilecek araç olacak ZK ve ROK'u akla getiriyor dedi.

TCMB sunumunda döviz kuru gelişmelerinin enflasyon üzerinde geçici bir etkiye sahip olmaya devam edeceğine de vurgu yapılarak, "Türkiye'de para politikası orta ve uzun vadeli fiyat istikrarı amacına odaklı olarak şekillenmektedir" denildi. Son dönemde Fed'in tahvil alımları için veriye bağımlı karar verilecek açıklamalarının küresel piyasalarda veri kaynaklı volatilite artarken bankacılara göre TCMB bu durumdan "rahatsızlık" duyduğunu toplantıda açık şekilde dile getirdi. Toplantıda yapılan sunumda "Yüksek frekanslı veriye olan bağımlılık ortadan kaldırılarak Türk Lirası likidite politikalarının öngörülebilirliği artırılmaktadır" görüşüne yer verildi.