İtalya'da seçim ihtimali tahvil getirilerini yükseltti

İtalya'da hükümet tahvil getirileri, eski başbakan Renzi'nin dün yaptığı açıklamaların ardından erken seçim ihtimalinin artmasının, yatırımcılar arasında endişelere neden olmasıyla bugün yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İtalya eski başbakanı Matteo Renzi, dün yaptığı bir açıklamada İtalya'da bir sonraki seçimlerin eylül ayında yapılacak olan Almanya seçimleri ile aynı zamanda yapılmasının "Avrupa perspektifinden" bakıldığında mantıklı olduğunu söylerken, ING stratejisti Martin van Vliet bunu "Euro Bölgesi'ndeki son büyük siyasi risk" olarak tanımladı.

Yatırımcılar, İtalya'da euro karşıtı 5 Yıldız Hareketi partisinin son dönemlerde anketlerdeki yükselişinden ve bunun İtalya'nın Euro Bölgesi'ndeki geleceği için ne anlama geldiğinden endişe duydular. Anketler an itibariyle hiçbir partinin parlamentoda mutlak çoğunluğu sağlayamayacağına işaret ediyor.

İtalyan ve Alman 10 yıllık devlet tahvil getirileri arasındaki fark 10 baz puan artarak 186 baz puana çıktı ve iki haftanın zirvesine yükseldi.

İtalya'da özellikle banka hisseleri başta olmak üzere hisse senetleri de bugün düşük performans gösterdi.

Van Vliet, her ne kadar yatırımcılar İtalya'da sonbaharda seçimlerin olabileceği ihtimalinin farkına varsa da ABD ve İngiltere'de piyasaların bugün tatil olmasından dolayı oynaklığın da arttığını belirtti.