JP Morgan yıl sonu TÜFE beklentisini değiştirmedi

TÜFE haziranda ayında yüzde 0.27 düşüş gösterdi, yıllık enflasyon yüzde 10.90'a geriledi. Veriye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Goldman Sachs, enflasyonun temmuzda da gerilemesi beklediklerini; JP Morgan ise yıl sonu beklentilerinin yüzde 9,2 seviyesinde sabit kaldığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Goldman Sachs ve JP Morgan, bugün açıklanan haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.

Goldman Sachs konuya ilişkin açıklamasında enflasyonun temmuz ayında da gerilemesinin beklendiğini belirtti. Kurum, bu beklentiye gerekçe olarak sigarada yapılması öngörülen vergi zammından vazgeçilmesine işaret etti.

Buna göre Goldman Sachs, temmuzda enflasyonun yüzde 10'a gerileyeceğini ayrıca manşet enflasyonun baz etkisiyle eylül ayında yüzde 11 civarında yeniden tepe yapacağını tahmin ediyor.

Açıklamada, "Enflasyonun düşmeye devam etmesini, ancak, ekonomik aktivite güçlü olmaya devam ettikçe ve üretim açığı oluşmadıkça, TCMB hedefinin üzerinde kalmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.

İthalatta vergi indirimi sürpriz yapabilir

Veriye ilişkin JP Morgan'dan yapılan değerlendirmede ise kurumun 2017 yıl sonu TÜFE beklentisinin yüzde 9,2 seviyesinde kalmaya devam ettiği kaydedildi.

Ancak, hükümetin tahıl ve ette ithalat vergilerini düşürmesinin enflasyonda aşağı yönlü bir sürprize neden olabileceği vurgulandı.

Ağustos ayında zayıf baz etkisine bağlı olarak enflasyonun bir kez daha yüzde 10'un üzerine çıkmasının muhtemel olduğunu ve enflasyon beklentilerinin çıpalanması için sıkı para politikasının gerekli olduğunu ifade eden JP Morgan, TCMB'nin ihtiyatlı dilini devam ettirmesini beklediklerini söyledi.

Enflasyonda düşüş sürüyorEnflasyonda düşüş sürüyor