Kaldıraç 12'ye yükseldi, VOB'dan ayar geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 30 endeksinin son bir ayda gerçekleştirdiği hızlı yükselişle 95 bin puanı aşmasının ardından Vadeli işlem ve Opsiyon Borsası'nda (VOB) işlem gören İMKB 30 endeks sözleşmelerinde kaldıraç oranı 12'ye yaklaştı.

İMKB 30 endeks vadeli işlem sözleşmeleri için yatırılan teminat karşılığında alınan pozisyonun yani kaldıraç oranının 12'ye kadar yükselmesinin ardından VOB yönetimi yaptığı düzenleme ile teminat tutarlarını artırdı.

VOB'da kaldıraç oranının endeksin yükselmesine paralel olarak 10 seviyesinden uzaklaşması durumunda başlangıç teminatları artırılarak tekrar 10 seviyesine yaklaşması sağlanırken, tersi durumda yani kaldıraç oranının 10'un altına düştüğü durumlarda ise teminat tutarları düşürülüyor.

VOB Üye İşleri Müdürlüğü'nden bugün yapılan duyuruya göre işlem gören İMKB 30 ve İMKB 30-100 endeks farkı vadeli işlem sözleşmelerinin başlangıç teminatları yükseltiler endeks vadeli işlem sözleşmelerinde kaldıraç oranı tekrar 11'in altına düşürülmüş oldu.

Duyuruda, işlem gören VOB-İMKB 30 ve VOB-İMKB 30-100 Endeks Farkı vadeli işlem sözleşmelerinin başlangıç teminatlarının VOB-İMKB 30 sözleşmesinde 800 liradan 900 liraya, VOB-İMKB 30-100 Endeks Farkı sözleşmesinde ise 200 liradan 250 liraya artırıldığı belirtildi.

Yeni işlem teminatlarının 26 Aralık 2012 tarihinden itibaren sistem tarafından yapılacak tüm hesaplamalarda kullanılacağının belirtildiği duyuruda, 26 Aralık 2012 tarihinde ilgili sözleşmelerde uzun ya da kısa olmak üzere açık pozisyon taşıyan hesapların teminat durumlarında bazı değişikliklerin söz konusu olabileceği ifade edildi.