Kartlı tüketimde düşüş

Kartlı tüketim Kasım ayında yavaşlama eğilimini sürdürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kartlı alışverişe dayalı tüketim endeksi "e.t.t.e" Kasım'da fiyat artışlarından arındırıldığında reel olarak geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 düşüş gösterdi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) danışmanlarından Ercan Türkan tarafından bankadan bağımsız olarak oluşturulan e.t.t.e bültenine göre, tüketim endeksi nominal olarak yıllık bazda yüzde 4,8 oranında artış gösterdi.

Bir önceki aya göre karşılaştırıldığında ise reel olarak yüzde 2,8, nominal olarak yüzde 2,0 düşüş yaşandı.

Bültende şu bilgiler verildi:
"Kasım ayında tüketim, nominal olarak bir önceki aya göre yüzde 2.0 düşerken , geçen yılın Kasım ayına göre ise yüzde 4.8 oranında artış göstermiştir.
Fiyat artışlarından arındırıldığında, Kasım ayında reel tüketim bir önceki aya göre yüzde 2.8 azalırken, geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 3.1 azalış göstermiştir.

Taşıt dahil edildiğinde, nominal tüketim Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,0 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 6.4 artmıştır. Aynı dönemde yıllık reel tüketim yüzde 2.4 oranında azalış göstermiştir.

İşyeri grupları itibariyle bakıldığında, Kasım ayında endeks kapsamında takip edilen 15 harcama grubundan 8’inde ortalamanın üzerinde, 7’sinde ise ortalamanın altında tüketim artışı yaşanmıştır.

Özet olarak, kartlı tüketim genel yavaşlama eğilimini Kasım ayında da sürdürmüştür."