Katılımcılar ‘ortak kart’ için düğmeye bastı

Katılım bankaları ortak kart çıkartmak için kolları sıvadı. Türkiye Katılım Bankaları Birliği bünyesinde oluşturulan çalışma grubu ortak bir marka için çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı ve Albaraka Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Yahşi, birlik olarak ‘ortak kart’ çıkartmak için çalışma yaptıklarını söyledi. Henüz araştırma safhasında proje hakkında bilgi veren Fahrettin Yahşi, “Katılım bankaları olarak hemen hemen hepimiz farklı bankaların kredi kartı aileleriyle işbirliği yaparak faaliyet gösteriyoruz. Böyle olunca da salt katılım bankacılığı hizmeti almak isteyen bireylerin aklında soru işaretleri doğuyor. Biz de birlik olarak, bu konuda bir çalışma başlatma konusunda fikir birliğine vardık. Sektörde arzu eden bankalarla ortak kart çıkartılacak” diye konuştu. Yahşi, birlik olarak bu konuda bir danışma kurulu oluşturulmasına yönelik çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti. 

15 Temmuz ve Bank Asya olumsuz etkiledi

Katılım bankacılığının toplam bankacılık sektöründen aldığı pay son iki yılda yüzde 6’dan yüzde 5’e geriledi. 15 Temmuz darbe girişiminin katılım bankaları özelinde bazı olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirterek, “Bu sektörde büyümeye de yansıdı. Bank Asya’nın kapanması, 15 Temmuz sonrasında bazı söylentiler katılım bankaları üzerinde olumsuz etki yaptı. Ama bu yaşananlar doğal bir sonuç. Bu etkinin çok geçici olacağını düşünüyorum. 2017 yılından itibaren sektör, kamu katılım bankalarının süreç içerisinde hızlanan aktiviteleri ve diğer katılım bankalarının normal pozisyonlarına dönmeleriyle beraber konvansiyonel bankacılığın üzerindeki büyüme seyrini devam ettirecek. Bu gelişmeleri konjonktürel olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.

Yahşi, Bank Asya’dan çıkan paraların bir kısmının konvansiyonel bankalara, bir kısmının ise katılım bankalarına gelmiş olabileceğini tahmin etti.
Yahşi, “2025 yılında bu rakamı yüzde 15’e çıkartmak gibi bir iddialı hedefimiz var. Yeni katılım bankalarının gelmesiyle beraber şube sayılarının artması, yurtdışı kaynaklarla desteklenmesi, güçlü sermaye yapılarının oluşması ile bu hedefe ulaşabiliriz” diye konuştu.

2017’de eski pazar paylarımızı yakalarız

Yahşi, 2017 yılında katılım bankaları olarak eski pazar paylarını yakalayacaklarını, çünkü kamu katılım bankalarının şube açma noktasında daha hızlı davranacaklarını ifade etti. Kamu katılım bankaları ile rekabet edilmesine yönelik Yahşi, şunları söyledi: “Rekabet tabii ki olacak. Kamu katılım bankaları kuruluş gerekçeleriyle katılım bankacılığı hizmeti almayan bölgelere ulaşacaklardı. Fakat sanayi ve ticaretin yoğun olduğu bölgelere de geldiler. Şuanda rahatsız olacağımız bir düzeyde bir etki hissetmiyoruz. Fakat yetişmiş personel konusunda sıkıntı yaşıyoruz” dedi. Sirkülasyonun yüzde 10-15’e kadar doğal olduğunu, fakat birden fazla kaliteli personelin transfer edilmesinde kaynak banka için sıkıntı yaşandığını dile getiren Yahşi, “Personel alımında kamu katılım bankalarının bir strateji belirlemesi gerekiyor. Bu personeli yetiştiren bankaların da bu elemanlara ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Kredilerin tahsili sıkıntılı

Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, 2016 yılında hem iç hem de dışardaki konjonktürün Türkiye lehine olmadığını belirterek, “Büyüme oranlarında bu kendini gösterdi ve orta vadeli plan revizyona uğradı. Büyüme; hem istihdam hem gelir yaratma kapasitesi açısından bankacılık sektöründe kredi kalitesinin güçlenmesi veya zayıflaması açısından büyük önem ifade ediyor. Ülke ekonomisinin büyümesinin beklentilerin altında kalması bankacılık sektöründe kredilerin geri tahsilinde sıkıntıya neden oluyor. Bunu mali bilançolardan okuyoruz” dedi.

Dijital bankacılığa yatırım yapacağız

Fahrettin Yahşi'ye bankadaki gelişmeleri de sorduk. Yahşi, dijital bankacılık tarafındaki yatırımlarda hafif gaza basacakları sinyalini verdi.
“Türkiye’de bankalar şube açma limitine geldi" diyen Yahşi şöyle devam etti: "Artık şube açmak hem maliyetli hem de toplama marjinal katkısı her geçen gün düşüyor. Alternatif dağıtım kanallarının güçlendirilmesi, bankacılık hizmetlerinin faaliyetlerinin dijitalize edilmesi üzerinde çalışıyoruz. Bizim müşteriye nasıl ulaştığımız değil müşterinin bizim hizmetlerimize olan talebini hangi yol ve yöntemlerle karşıladığımız çok önemli. Bu tarafı güçlendireceğiz.”

Şu anda, birisi yurt dışında olmak üzere toplam 213 şubelerinin bulunduğunu kaydeden Yahşi, “Şubeleşmede bu sene çok fazla etkin olamadık. Ama uygun gördüğümüz bölgelerde şube açmaya devam edeceğiz. 2017’de bunlara 20 yeni şube daha ilave ederek 233 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. Hem bireysel müşterilere daha kolay ulaşabilmek hem de maliyet yönetimi açısından bu şubelerimizin bir kısmında çok az sayıda personel bulunduracağız” dedi.

Irak’ta yeni şube için beklemede

Fahrettin Yahşi, Irak’taki şubeden memnun olduklarını ama bölgenin bütünündü iç karışıklığın söz konusu olduğunu ifade ederek, “Irak’ın bütününde bir istikrar sağlanırsa ilave 4 şube daha açmak için izinlerimizi almıştık. Fakat malum gerekçelerle beklemedeyiz. Kazakistan’a olan ilgimiz hala sürüyor, çalışmalarımız devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Bank Asya şubelerini almayız

"Banka Asya şubelerini satın almayı düşünüyor musunuz?" sorusuna Yahşi, “Bu şubelere yönelik talebimiz olmaz. Çünkü onların mevcut şubelerinin hemen yanında şubelerimiz var. Şube almanın avantajları olmalı. O bölgeye girmek istiyorsunuzdur veya ikinci şubeyi açmak istiyorsunuzdur. Şube binasını alarak müşteri kitlesini de alırsınız. Fakat burada müşteri yok ki oraya yatırım yapalım. Ancak Bank Asya’nın kapattığı bölgelerde bizim şubelerimizden daha güzel ve elverişli bir şube varsa belki alabiliriz” diye konuştu.

Alfa düzenlemesi rahatlatacak

BDDK’nın sermaye yeterlilik rasyosu ile ilgili bir düzenlemeye gittiğini hatırlatan Yahşi, konuya yönelik şunları söyledi: “Bu düzenleme çerçevesinde katılım bankacılığındaki sıkıntı ortadan kalkacak. BDDK’nın Alfa oranlarındaki düzenlemesi katılım bankacılığının büyümesinin önünde bir engel olan rasyo kısıtlamasını aşmasını sağlayacak. Yüzde 12.5 seviyelerinde olan rasyomuzun yüzde 12’nin altına inmesi gerekiyor. Büyümenin motoru rasyo. Ne kadar sermayeniz varsa o kadar büyüyebiliyorsunuz. Bunu da Alfa ile çözmüş olacağız. Uzun süredir beklediğimiz bir düzenleme bizi rahatlatacak.”

2016’yı yüzde 10 büyüme ile kapatırız

2016 yılında yaşananlar nedeniyle banka olarak konulan hedeflere ulaşamayacaklarını, fakat bir büyümenin de gerçekleşeceğini dile getiren Yahşi, “Projeksiyonlarımızda revizyon yaptık. Bu düzenleme ile makul bir seviyeye ulaşacağız. Tahminen yüzde 10 büyüme ile kapatırız. Nakdi kredi risk kompozisyonumuzda ticari ve bireysel segmentlerinin ağırlıklarının artırılması öncelikli hedefimizdir. Yenilenen teknolojik alt yapımızla bireysel müşterilerimizin beklentilerini de üst seviyede karşılayacak hale gelmiş durumdayız” değerlendirmesini yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir