Kazanma değil korunma dönemi

ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, 2015 yılının seçimler ve ABD faiz artırımı süreci nedeniyle bu yıldan daha zor olacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

BORSA/FİNANS SERVİSİ - 2015 yılının bu yıldan daha zor olmasını öngördüklerini belirten ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, parayı kazanma değil, koruma dönemine girildiğini ifade etti. Karabulut, bu ortamda yatırımcının dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, “Bu dönem para kazanma değil, varlıkları koruma dönemi. Bu süreç 2015 ortasına kadar da devam edecek. İçeride seçimler var, ayrıca FED’in faiz kararı da bu zamana kadar netleşir. Bu gelişmeler, piyasalarda stres yaratacak. İkinci yarıdan sonra taşlar yerine oturmaya başladığında ise piyasalarda pozitif anlamda düzeltmeler olacaktır” diye konuştu. Karabulut, yatırımcıların parasının yüzde 20’sini dövizde, geri kalanını ise repoda tutmalarını önerdi. ABD’den gelecek risklerin yanı sıra jeopolitik kaygılara dikkat çeken Karabulut, “Rusya, Suriye ve Irak’a yönelik ticarette kesintilerin artması bekleniyor” dedi. Euro Bölgesi ekonomisinde de ciddi bozulmalar olduğunu vurgulayan Karabulut, bu yıl sonunda ekonomik büyümenin yüzde 2-2.5 olmasını beklediklerini söyledi. Petroldeki düşüşün cari açığa olumlu yansıyacağını vurgulayan Karabulut, “Ancak, petrol fiyatları dünya ekonomilerindeki talep eksikliğinden kaynaklanıyor. Bu da ekonomik büyümeleri etkileyecek” değerlendirmesinde bulundu. 

ABD Merkez Bankası’nın (FED), 2015 yılının ikinci çeyreğinde faiz artırımlarına başlamasını beklediklerini kaydeden Karabulut, “Ancak, Euro Bölgesi’nde bozulan işler ABD ekonomisini etkilerse, faiz artırımları ötelenebilir” dedi. 

Dolar yılı 2.35'ten kapatabilir 

Seneye ciddi kur hareketi olursa şirketlerin sıkıntı yaşayabileceğini dile getiren Karabulut, “Dolar ile ilgili beklentimiz yıl sonu için 2.35 seviyesi. Gelecek yıl için ise tahminlerimiz 2.45-2.50 olabileceği yönünde. Borsa tarafında için tahminlerimiz yıl sonu için 72 bine geri çekilme yönünde. 2015 yılında ise 80 binler görülebilir” öngörülerinde bulundu.

Altın almak için acele etmeyin 

Altın fiyatlarının düşüş trendinde olduğunu belirten Karabulut, “Ons fiyatı 1.100 dolara gerileyebilir. 1.100 dolar seviyesinde dengelenirse o zaman 1.200’e tekrar hareket başlayabilir. Şu anda alım için riskli” dedi. Altında henüz dip seviyelerin görülmediğini vurgulayan Karabulut, fiyatları izlemekte fayda olduğunu kaydetti. Metin Aytekin ise, altın ile ilgili olarak, “Altın alımı için çok acele etmemek gerekir. Biraz bekleyip görmek lazım. İzlemekte fayda var. Altında düşüş trendindeysek dövizde beklemek daha doğru olabilir” dedi.

ALB Menkul, portföy yönetim şirketi kuracak 

ALB Menkul Değerler, 116.3 milyar TL’lik müşteri işlem hacmi ile bu yılın 3. çeyreğinde 36 foreks şirketi arasında ilk sırada yer aldı. Şirketin hedefi, bu yıl sonunda 370 milyar lira, 2015'te 480 milyar TL müşteri işlem hacmine ulaşmak. Genel Müdür Metin Aytekin, yıl sonunda 22 milyon TL olan brüt karı yakalayacaklarını söyleyerek, “2015 yılında karımızı 33 milyon TL’ye çıkarmayı hedefl iyoruz” diye konuştu. Geçen yıl Türkiye’de 5 trilyon TL işlem hacmi gerçekleştiğini aktaran Aytekin, bu yıl sonunda ise 6.5 trilyon TL’lik, 2015’te ise 8.5 trilyon TL’lik bir hacim bekliyor. ALB Menkul, portföy yönetim şirketi kurmayı planlıyor. Aytekin, “Portföy yönetim şirketleri ağırlıklı olarak sabit getirili yatırımlara yönelmiş durumda. Bizim yapmak istediğimiz ise bir çok yatırım aracını kullanarak (opsiyonlar, türev araçlar, emtia ve borsalar) yine yatırımcıların risk algısına bağlı olarak dinamik bir portföy yönetimi yapmak. Böylece orta vadeli yatırım bankacılığı hedefimize doğru yol alıyoruz” dedi.