KGF Genel Müdürü Gergerli: Dünyanın en büyüğü olduk

KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, Madrid’de bir çok ülkenin garanti kurumunun KGF’nin yeni modeli hakkında detaylı bilgi istediklerini anlatarak, Hazine desteği ile dünyanın en büyük kredi garanti kurumu haline geldiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferit PARLAK

Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, Hazine desteği ile birlikte dünyanın en büyük kredi garanti kurumu haline geldiklerini söyledi. Avrupa Kredi Garanti Kuruluşları Birliği’nin (AECM) Madrid’teki Genel Kurul Toplantısı’na KGF ve ATB Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, Hazineden Alper Batur ve Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli katıldı.

Gergerli, Madrid’de bir çok ülkenin garanti kurumunun KGF’nin yeni modeli hakkında detaylı bilgi istediklerini anlattı. Yeni dönemde sadece son 3 ayda 107 milyar liranın üzerinde kefalet hacmine ulaşıldığının altını çizen İsmet Gergerli, kefalet sisteminin hızlı çalışmasındaki en büyük etkinin, 2016 yılındaki yapısal değişim ve kurumsallaşma politikasına bağlı olduğunu vurguladı. Dünyanın en büyük kredi garanti kurumu haline gelen Kredi Garanti Fonu’nun oluşturduğu özgün modelin bir çok finans kuruluşunun dikkatini çektiğini bildiren İsmet Gergerli, “Sistemin işleyişini anlayabilmek ve öğrenebilmek için saygın finans kuruluşları tarafından bilgi talep edildi. Bu kuruluşların özellikle hızlı sonuç alınmasına yönelik hayranlıklarını dile getirdiler” diye konuştu.

"Türkiye'nin uyguladığı politika tüm dünyaya ‘model’ olacak"

“Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerindeki meslektaşlarımız KGF’nin son çalışmalarını takip ediyordu. Son dönemlerde meraklı sorularına muhattap oluyorduk” diyen Gergerli, “AECM Genel Kurulu’nda gösterilen ilgi ve yaptığımız görüşmeler Türkiye’nin uyguladığı kefalet politikasının tüm dünyaya ‘model’ olabileceği yönünde olduğunu gösteriyor. Bu görüşmeler, hükümetin arkasında durup, teşvik ettiği Kredi Garanti Fonu desteklerinin önemini, dışardan bakıldığında da çok değerli olduğunu bir kez daha anlamamızı sağladı” dedi. Toplantı sonrasında da karşılıklı görüşme taleplerinin arttığına dikkat çeken Gergerli, “Daha bu sabah Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Başbakanlık Ofisi’nden bir mail aldık. Uygulanan sistemin teknik yönlerini anlatmamızı istiyorlar” şeklinde konuştu.

Kredilerin sadece yüzde 5’i yenileme kredisi

Özellikle 2008 yılındaki finansal kriz sonrasında Amerika ve Avrupa’da kullanılan kaynaklar ve bunlardan elde edilen sonuçları, Türkiye’deki gelişmeler ile karşılaştıran uluslararası finans kuruluşlarının, bunu büyük başarı olarak nitelendirdiklerinin altını çizen İsmet Gergerli, mevcut kredi hacminin yüzde 90’ının KOBİ’ler tarafından kullanıldığını söyledi. Kamuoyundaki eleştirilerin aksine kredilerin sadece yüzde 5’inin yenileme kredisi olduğuna değinen Gergerli, “Yeni kredilerin oranı yüzde 64, ek kredilerin oranı ise yüzde 31 düzeyinde” diye konuştu. Gergerli’nin verdiği bilgilere göre ortalama büyüklüğü 492 bin lira olan kredilerin yüzde 44.6’sı ticaret, yüzde 29.4’ü ise imalat sanayinde faaliyet gösteren firmalara kullandırıldı. Ortalama faiz, işletme kredilerinde yüzde 14.4, yatırım kredilerinde yüzde 13.8 seviyesinde oluşurken, bunların ortalama vadesi ise sırasıyla 40 ve 61 ay olarak hesaplandı. Gergerli, Türkiye’de sayısal olarak işletmelerin yüzde 99’unu, katma değerin yüzde 50’sini ve ihracatın yüzde 60’ını gerçekleştiren KOBİ’lerin ekonomideki bu etkinliklerine karşılık, kredilerdeki payının yüzde 24’te kaldığına dikkat çekti.

"2023 hedefleri değişime yatkın olanla yakalanır"

Türkiye’nin 2023 ve daha ilerisine yönelik vizyonu için KOBİ’lerin stratejik olarak desteklenmesinin çok önemli olduğuna değinen Gergerli, bu hedeflerin değişime en yatkın yapıda bulunan KOBİ’lerle yakalanabileceğini söyledi. Etkisi son dönemlerde artmakla birlikte Kredi Garanti Fonu olarak 25 yıldır KOBİ’lerin finansmana erişiminde en büyük destekçilerinden olduklarını dile getiren İsmet Gergerli, bankacılık sektörü ile reel sektörü aynı paydada buluşturan ve her iki tarafın da ortak çıkarlarını gözeten bir konumda olduklarını aktardı.

İhracat ve turizme KGF dopingi

Başta KOBİ’ler olmak üzere, teminat sıkıntısı çeken işletmelerin finansman sıkıntılarının giderilmesi amacıyla sermaye yapısı güçlendirilen Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) sağladığı destekler, yılın ilk yarısında özellikle turizm sektörüne ve ihracata somut katkı sağladı. Hazine desteğiyle birlikte toplamda 250 milyar liralık kredi hacmi oluşturulması için KGF’nin kefalet yapısı güçlendirilirken, sadece Mart-Nisan-Mayıs aylarını kapsayan son üç aylık dönemde, 107 milyar liralık kredi miktarına ulaşıldı. Toplam tahsis edilen kredi miktarı ise 185 milyar liraya ulaştı. Böylece KGF son üç aylık performansıyla dünyanın en büyük kredi garanti kurumu haline geldi.

KGF’den yapılan açıklamada sağlanan kredilerin yaklaşık 14 milyar lirasının 2 bin 125 ihracatçı firmaya kullandırıldığı belirtilirken, KGF’nin özkaynaklarından verdiği destekle birlikte toplam ihracat kredisinin 14.5 milyar liraya ulaştığı kaydedildi. 20 Mart’ta Hazine ile imzalanan protokolle KGF’nin ihracatçıların bankalardan kullandığı kredilerin yüzde 100’üne destek veren bir yapıya kavuşturulduğunun belirtildiği açıklamada, bu kapsamda KOBİ’lerin 12 milyon lira, KOBİ dışı ihracatçıların ise 200 milyon liraya kadar kefaletten yararlanabildiği bilgisi verildi. Bu desteklerle birlikte 2016 yılının ilk 5 ayında 58.7 milyar dolar olan ihracatın 2017’nin aynı döneminde yüzde 7.5’lik artışla 63.1 milyar dolara çıktığının belirtildiği açıklamada, turizm sektöründe de olumlu sonuçlar alındığı aktarıldı.Açıklamada, turizm sektöründe Nisan ayında yüzde 18’lik büyüme yaşandığı dile getirilirken, Hazine kaynaklı kefaletler kapsamında yaklaşık 10 bin turizmciye 4.1 milyar lira kredi kullandırıldığı bilgisi verildi.

Bankaların kârının ana sebebi KGF

Bankacılık sektörünün en önemli maliyet unsurlarından birisinin sermaye yeterlilik rasyosu olduğu bilgisini veren İsmet Gergerli, bankalara sağlanan bu alandaki avantajla birlikte maliyetin ciddi ölçüde azaldığını kaydetti ve “Türk bankacılık sistemi 2017 ilk çeyrek kâr rakamları açıklandı ve bu rakamların beklentinin çok üzerinde gerçekleştiğine hep birlikte şahit olduk. Bunun ana sebebi KGF’dir” diye konuştu. Çeşitli uluslararası kuruluşların Türkiye ekonomisinin bu yılki büyüme oranını yüzde 3’ler civarında beklediğini hatırlatan İsmet Gererli, KGF sisteminin hızla çalışmasıyla birlikte beklentilerin yüzde 4.5 düzeyine çıktığını anlattı. İsmet Gergerli, önümüzdeki yıllarda KGF’nin ekonomiye katkısının çok daha yoğun bir şekilde hissedileceğini söyledi.