Komisyon gelirimiz dünya standartının çok altında

"Gelirlerimiz toplamının yüzde 20-23'ü civarında bir komisyon gelirimiz var. Bu oran dünya standartlarına göre çok düşük"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
İSTANBUL - Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Gelirlerimiz toplamının yüzde 20-23'ü civarında bir komisyon gelirimiz var. Bu oran dünya standartlarına göre çok düşük" dedi.
 
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın'ın "Uluslararası uygulamalarda ve uyum çalışmaları sürdürülen AB düzenlemelerinde de olduğu gibi, ücret ve komisyonların piyasa mekanizması çerçevesinde serbestçe belirlenmesinden yanayız" şeklindeki açıklamasına ilişkin Özen, "Bankalar Birliği Başkanım ile ben de aynı düşüncedeyim" dedi.
 
Özen, Avrupa'da ne yapılıyorsa ona bakılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Avrupa'dan çok daha kaliteli hizmet veriyoruz. Şikayet edenleri Avrupa'ya götürüp oradaki bankaların ne kadar ücret alıyorlarmış? Hizmetin kalitesi nasılmış? Keşke bunları bir gösterebilsek. Baktığımızda hala gelirlerimiz toplamının yüzde 20-23'ü civarında bir komisyon gelirimiz var. Bu oran dünya standartlarına göre çok düşük. Bankacılık sektörü bu kadar teknolojiye, insan kaynağına ve şubelere fiziki ortama yatırımı yaptıktan sonra komisyonları tabii ki alacağız.
 
Yaptığımız hatalarımız da vardır. Ben burada özeleştiri de yapayım. Habersiz sigorta satılıyor müşteriye. Bu hiç bir bankanın politikası değil. Oradaki bireylerin hatası olabilir. Bu gibi şeyler olabilir. Bunlar için bütün bir sistemin gelir-gider düzeyini etkileyecek hareketlerden kaçınmanın gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki bunlar kontrol edilsin. Şeffaf olduktan sonra ben hiç bir problem görmüyorum."
2013 yılı kredi büyümesi beklentisi hakkında ise Özen, şunları kaydetti:
 
"2013 yılı için kredi büyümesi yüzde 15 civarında olur. Merkez Bankası'nın ve BDDK'nın dediği civarında olacaktır. Şunu söylemeliyim ki, öyle bir sermaye birikmiş ki bankacılık sektöründe... Karlılık oranı düşüyor. Ben bunu sürekli söylemeye çalışıyorum. Karın kalitesi de azalıyor. Geçen yıl yaptığımız karların içinde çok ciddi menkul kıymet karları vardır. Şimdi faizler düştü. İleriye yönelik faizler bu seviyelerde kalırsa bankaların menkul kıymet faizinden kar etmesi, alım satımından kar etmesi çok zor hale geliyor. Bu yüzdendir ki sadece kredilerden alınan faizlerle bu iş olmaz. O yüzden ücret ve komisyonlar çok çok önemlidir. Dünya bankacılığında da bu böyledir."
 
"Rekabet kurumsal bankacılıkta olur"
 
Yeni oyuncuların, bankacılık sektörüne girmesiyle rekabetin artacağı, faiz oranlarının düşmesiyle karların azalacağı bir ortamda bankalar gelir sağlamak adına başka araçlara yöneliyor mu? şeklindeki bir soruya Özen, şöyle cevap verdi:
"Sıfırdan bir lisans alıp Türk Bankacılık sistemine gelecek bankanın, mevcut bankacılık sisteminde bireysel bankacılıkta, KOBİ bankacılığında, ödeme sistemleri dediğimiz kredi kartı pazarında rekabet etme şansını ben görmüyorum. Çok büyük bir yanlış yapar ama nerede rekabet yapar? Kurumsal bankacılıkta. Burada alan olabilir. Burada rekabete geliyor olabilir ama ben geleceğim buraya 300 milyon verip lisans aldım. KOBİ'de, bireyselde, kredi kartında gaza basacağım. Çok büyük bir stratejik hata olur. Mevcut sistemin onlara bu alanlarda piyasa payı vereceğini sanmıyorum. Çok pahalı olur."
 
"Politika faizinde indirim bekliyorum"
 
Kredi faizlerinde gelecek dönemde tek haneli rakamların kalıcı olup olmayacağı hakkında Özen, "Konutta kesin. Zaten tek haneli rakamlardayız. Biraz daha da yerimiz var. Taşıtta ise yaklaşırız" dedi. 18 Aralık'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısındaki beklentilerini de dile getiren Özen, "PPK toplantısında bir indirim bekliyorum. Hem politika faizinde hem de koridorun alt bandında bir indirim bekliyorum. 0,25-0,50 baz puan indirim bekliyorum" şeklinde konuştu.
 
2013 yılı bütçesinin netleştirildiğini de sözlerine ekleyen Özen, "2013 yılında 1.000-1.200 kişiye yakın bir personel alımı olacak. Yaklaşık 40 civarında da şube açacağız. Bütçeyi netleştirdik" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir