Konutta faiz indirimleri peş peşe geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘konut kredi faizlerini yıllık yüzde 9’a düşürün’ çağrısı bankacılık sektöründe karşılığını buldu. Henüz yıllıkta yüzde 9 görülmese de aylıkta önemli bir baraj aşağı doğru düşürüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN 

Bankalar konut kredisinde faizlerini peş peşe indirmeye başladı. Şimdilik aylık faizler, konut kredisi kullanma iştahını artıran, yüzde 1 sınırının altına düşürüldü. Bu oran bazı bankalarda yüzde 0.80’e kadar indi. İndirimden önce konut kredi faizlerinin aylık yüzde 1.10-1.20 olduğu düşünüldüğünde 20-40 baz puana varan düşüşler görülmüş oldu. 

Yıllık bazda bakıldığında ise sektörde konut kredisi faiz oranları yüzde 13.5-14 arasındayken, indirimler sonrası bu oran yüzde 11-11.5’e geriledi. Bazı bankaların bazı vadelerinde de oran yüzde 10’un hemen altına indi. Ancak henüz oranlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referans gösterdiği yüzde 9’un uzağında kalıyor. Bankaların ana finansman kaynağı olan mevduata ödedikleri ortalama faiz ise yüzde 10 civarında bulunuyor. Bazı bankalarda bu oran munzam gibi yüklerle yüzde 12.5-13’lere kadar da çıkıyor. 

Bankaların açıkladığı indirimli oranlarla dahi yıllık bazdaki konut faizleri yüzde 9’dan uzak görünse de, bankacılar bazı makro ihtiyati tedbirlerdeki gevşeme ve kaynak maliyetindeki yüklerin azaltılmasıyla kredi faizlerindeki indirimin kademeli olarak devam edebileceğini belirtiyorlar. Analistler ise bazı bankaların kredi faizlerini düşürerek kârlarından feragat edebilecek marjları olduğunu ancak bunun her banka için geçerli olamayacağını belirtiyorlar. 

Önceki gün konutta ilk kampanya TEB’den geldi. TEB, ağustos ayı boyunca sürecek olan yeni kampanya kapsamında konut kredisi faizlerini aylık yüzde 0,99’a kadar düşürdüğünü açıkladı. Dün sabah ise piyasa güne Ziraat Bankası’nın indirimi ile başladı, sırasıyla Denizbank ve Şekerbank’tan da açıklamalar geldi. Ardından TEB bu defa tüm vadelerde değişikliğe gittiğini açıklarken akşam saatlerinde de Vakıfb ank, Halkbank ve Kuveyt Türk ‘İndirimde biz de varız’ dedi. 

Bir günde 7 banka 

Ziraat Bankası konut kredisi faizlerini 1-24 ay vade için aylık yüzde 0.82’ye indirdi. Banka faiz oranlarının 25-60 ay vade için yüzde 0.9, 61-120 ay vade için yüzde 0.95 olacağını açıkladı. 

Denizbank konut finansmanında faizi iki yıla kadar vadede yüzde 1.14’ten yüzde 0.89’a, beş yıla kadar vadede faizi ise yüzde 1.14’ten yüzde 0.99’a düşürdü. 

Şekerbank da 25-60 ay vadede faizi yüzde 1’in altına çekti. Şekerbank’ta indirimli faiz oranları 11 Ağustos’tan (yarın) itibaren geçerli olacak. Farklı vadelerde uygulanacak indirimle Şekerbank, konut kredisi faiz oranlarını, 1-24 ay vadelerde yüzde 0.89, 25- 60 ay vadelerde ise yüzde 0,99’a çekti. Şekerbank’tan yapılan açıklamada, faizlerdeki düşme eğiliminin önümüzdeki dönemde beklenen olumlu gidişata bağlı olarak devam etmesi öngörüldüğü belirtildi. 

• Konut kredisi faizini dün yeniden düzenleyen TEB ise konut kredisi faiz oranını 1 yıldan 10 yıl kadar olan tüm vadelerde yüzde 0.99 olarak belirledi. 

Vakıfbank, “SarıPanjur Halden Anlayan Konut Kredisi” kampanyasıyla 3-12 ay vadede yüzde 0.80, 13-36 ay vadede yüzde 0.88, 37-60 ay vadede yüzde 0.90 ve 61-120 ay vadede yüzde 0.95 faiz oranıyla kredi kullandıracak. 

Halkbank ise konutta kredi faizlerini 1-24 ay için yüzde 0.80, 25- 48 ay için yüzde 0.89, 49-60 ay içinyüzde 0.90 ve 61-120 ay için yüzde 0.95 düzeyine düşürdü. 

Kuveyt Türk’te, 0-24 ay vadelerde yüzde 0.89, 24-60 ay vadelerde yüzde 0,99, 60-120 ay vadelerde yüzde 1,09 oranıyla tüketicilerine finansman sunacak.

Mevduat yarışı yapmayın giderlerinizi kontrol edin

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bankaların bir 25 baz puan daha faiz indirimi yapabileceğini söyledi. Akben bu faiz indiriminin yolunun da mevduat yarışını bırakmak ve başta bina olmak üzere genel giderlerde tasarruf yapmak olduğunu söyledi. “Bankalarımızın çok lüks binaları ve şubeleri var” diyen Akben, genel giderlerde yüzde 10’luk tasarrufun 0,25 puanlık daha faiz indirimi getirebileceğine işaret etti. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada konut kredi faizlerinin aylık bazda yüzde 1’in altına düşmesini önemsediğini ama yıllık bazda bakıldığında henüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği yüzde 9 seviyesine gelinemediğine işaret etti. Akben, kredi faizlerinin düşmesi için önce bankaların kendi aralarında mevduat yarışını bırakması gerektiğini vurgulayarak “Bunu toplantıda biraraya geldiğimizde de söyledik. ‘Mevduatta faiz yarışına gitmeyin’ dedik. Yarış yaparken önce kendileri dikkat ederse... Evet özkaynak ve mevduat maliyeti önemli bunun yanında bankalarımızda mevduat yarışına girmemeli” yorumunu yaptı. 

25 baz puan daha düşebilir 

Daha önceki yıllarda, yıllık yüzde 7-8 faizlerin görüldüğünü hatırlatan BDDK Başkanı, “Bankalarımız genel olarak bir gelir-giderlerine bakabilir. Çok lüks binaları ve şube yerleri var. Genel giderlerinden bir yüzde 10 tasarruf yapsalar faiz de bir 0,25 puanlık daha indirim yaparak aynı kârlılığı elde ediyorlar. Bu komple bir iş” dedi. BDDK Başkanı’na kredi ve kartta vade ile taksit sayısını artırmak başta olmak üzere daha önce ekonomiyi soğutmak için alınan tedbirlerde köklü değişiklikler yapılıp yapılmayacağını sorduğumuzda ise şu cevabı verdi: “Yılbaşından beri bakıldığında mesela tüketici kredilerinde hacmin seyri belli. Konut kredilerinin de ağırlığı belli. Bankalarımız ciroyu artırdıklarında kayıplarını telafi edeceklerdir. Bu indirimlerin ilaç olduğunu düşünüyorum. Ama nihayetinde bizimki temennidir. Bu kararları tek başına veremeyiz. Finansal İstikrar Komitesi’nde konuşulur.”

Cebimizde harcayacak kurşun çok, şimdi biraz 'esneklik' zamanı

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bireysel kredilerde geçmiş yıllarda alınan makro ihtiyati tedbirlerde yeni gevşeme adımları beklediklerini söyledi. Merkez Bankası’nın munzam karşılık oranlarında indirime gitmesinin yanı sıra bireysel kredilerde vadelerin uzatılmasına kadar 4 temel noktada bankaların elinin rahatlatılabileceğine değinen Ateş, “Bu tedbirler ısındırma tedbirleri. Daha cebimizde çok kurşun var harcayacak. Makro ihtiyati tedbirler o kadar sıkı ve vaktinden önce alındı ki, bunlara şimdi biraz esneklik tanınması zamanıdır” dedi. Ateş, munzam karşılık ve vade uzamasının yanında ucuz kaynak sunma imkanı sağlayacak tedbirleri şöyle sıraladı: “Ancak daha önemlisi kredi kartı asgari ödeme limitlerinin yüzde 40’tan aşağıya çekilmesi hayati noktadır. Kamudan maaş alanların kredilerinde batık var. Vadelerin uzatılması onlara ödeme kolaylığı sağlayacak... Yeniden yapılandırma olabilir. Ama bunu yaptığınızda karşılık çok yüksek oluyor. Karşılıkların da makul hadlerde olması tercihimiz.” Ateş ayrıca, tüketici kredileri ve kredi kartlarında da belirli düzenlemeler beklediklerini belirterek, kartların limitinin gelirin 4 katına kadar olduğunu ve bunun rekabeti çok sınırladığını belirterek, bu oranın 7-8 kata kadar çıkması gerektiğini ifade etti. Kaynak maliyeti düştükçe kredi faizi de düşecek Konut kredi faiz oranlarını 2 yıla kadar olan vadede yüzde 0.89’a, 5 yıla kadar yüzde 0.99’a indirdiklerini söylen Hakan Ateş, “Konut kredilerinin ucuzlatılmasına biz de bir katkı vermek istedik. Kaynak maliyeti düştükçe kredi faiz oranları düşecektir. Bu bir süreçtir. İnşallah düşüreceğiz” dedi. Ateş, kredi faizlerinde 4-5 puanlık bir düşüş yaşandığını dile getirdi. Dünyadaki ülkelerin her birinin ticaretlerinin yüzde 80 ve fazlasının sınır ülkeleriyle olduğunu ve Türkiye’nin uzun bir süre bundan yoksun kaldığını da kaydeden Ateş, Türkiye - Rusya ilişkilerini şöyle değerlendirdi: “Bizim aramızın iyi olduğu her ortamda iki ülke de kazanmış. Ama aramızın kötü olduğu dönemlerde ta Osmanlı’dan bu yana iki ülkede kaybetmiştir. Dolayısıyla bunu kazan-kazana çevirmek siyasilerin görevidir. Bu anlamda yaşanan talihsiz olaylar sonrasında ilişkilerin olumlu yola evrilmiş olması sevindiricidir. 3-5 yıl içerisinde ülke başkanlarının dediği 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi ne ulaşmamak için hiçbir neden yok.” 

Pazar gecesi dolar satışının yüzde 40’ı DenizBank’tan 

15 Temmuz gecesi çalışanlarına ‘ATM’lere ne kadar para yükleyebiliyorsanız yükleyin ve daima açık tutun’ talimatı verdiğini belirten Ateş, “Biz pazar günü yüksek montanlarda döviz satışı yaptık. Dolar/ TL 3.07’den 2.9280’e düştü. O gece bu satışın yüzde 40’ını biz yaptık. Sonrasında halkımız 11 milyar dolarlık dövizini satarak TL’ye geçti” dedi.

Sanata 'evet' demeyi sürdüreceğiz

Denizbank, kültür ve sanatı toplumun geniş kesimleri ile buluşturma misyonu doğrultusunda, ‘2.Denizbank İlk Senaryo İlk Film’ Yarışması’nı TÜRSAK Vakfı işbirliğinde, bu yıl kapsamını daha da genişleterek hayata geçiriyor. Düzenlenen basın toplantısında verilen bilgiye göre, birinci seçilecek eser 30 bin TL para ödülü ve yabancı bir senaristten senaryo doktorluğu, ikinci seçilecek eser 15 bin TL ve Türk bir senaristten senaryo danışmanlığı, üçüncü seçilecek eser ise 10 bin TL ve Türk bir senaristten senaryo danışmanlığı ile ödüllendirilecek. Ayrıca jüri tarafından belirlenecek üç senariste; yarışmaya katıldıklarına ve eserlerinin gelişime açık olduğuna dair mansiyon plaketi verilecek. Toplantıda, konuşan Ateş, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ‘Sanata Evet’ demeyi sürdüreceğiz” dedi. Yarışmanın tanıtımı için yapılan toplantıya, (soldan sağa) Yönetmen Serdar Akar, TÜRSAK Vakfı Başkanı Fehmi Yaşar, Hakan Ateş ve Oyuncu Birce Akalay katıldı.

Bankaların faiz indirimi bugün de (11.08.16) sürdü. 

A Bank, Finansbank ve Vakıf Katılım konutta faiz indirime gittiklerini duyurdu. 

Vakıf Katılım 0-24 ay aralığında 0.80 / 25-60 ay aralığında 0,88 / 61-120 ay aralığında 0,93 oranlarıyla kredi sağlayacak. 

ABank, 2 yıla kadar vadeli konut kredisi faiz oranını yüzde 1,05’ten yüzde 0,89’a; 2-5 yıl arası vadede ise, yüzde 1,10’dan yüzde 0,99’a indirdi

Finansbank 10 yıla kadar tüm vadelerde konut kredisi faiz oranını aylık yüzde 0.99’a kadar düşürdü.