Kore gerilimi yatırımcıyı güvenli liman arayışına itti

Kuzey Kore ve ABD arasında tırmanan gerilim finans piyasalarında taşları yerinden oynattı. ABD'den Japonya'ya yükselen volatilite yatırımcıyı güvenli liman altın ve İsviçre Frankı’na yönlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA/DIŞ HABERLER

Kuzey Kore, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesine yönelik herhangi bir tehdide "ateş ve öfkeyle" karşılık verileceğini açıklamasının ardından, Pasifik Okyanus’unda ABD toprağı sayılan Guam adasına füze saldırısı planlarını değerlendirmeye aldığını açıkladı.

Trump salı günü New Jersey eyaletinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bugüne kadar Kuzey Kore'ye yönelttiği en ağır suçlamayı yaptı. Trump, "Kuzey Kore ABD’ye karşı daha fazla tehditte bulunmasın. (Bu tehditler) dünyanın bugüne kadar görmediği ateş ve öfkeyle karşılanacaktır" dedi. Trump’ın sert çıkışından kısa bir süre sonra Kuzey Kore yönetimi, Guam'a bir füze saldırısı planlarını "titizlikle incelediklerini" söyledi.

Bazı uzmanlara göre Trump sert çıkışıyla birlikte istemeden kendini köşeye sıkıştırdı. Seul merkezli Yonsei Üniversitesi Çin Araştırmaları Profesörü John Delury, “Bugün çizdiği kırmızı çizgi ‘Kuzey Kore, ABD'yi artık tehdit edemez’ şeklindeyse, bu çizgi, bir saat içinde aşıldı” diye görüş bildiriyor. ABD eski Başkanı Barack Obama da 2013’te Suriye konusunda kimyasal silah kullanımının kendisi için ‘kırmızı çizgi’ olduğunu ve aşılması durumunda ABD’nin askeri müdahalesinin kaçınılmaz olacağını açıklamıştı.

Uzmanlardan Trump’a kırmızı çizgi uyarısı

Avustralya eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Peter Jennings, CNBC'ye verdiği demeçte "Trump, kendisi için belirleyici bir kırmızı çizgi çiziyor. Hepimiz Obama'nın Suriye'deki kırmızı çizgisine geri döndüğünü düşünüyoruz. Sonuçta bu kendisi için bir utanç haline gelmişti" dedi.

Kuzey Kore'nin resmi KCNA ajansının haberinde, Pyongyang yönetiminin Guam'a Hwasong-12 orta-uzun menzilli balistik füzesiyle saldırı hazırlığı içerisinde olduğu belirtildi. Guam Kongre üyesi Madeleine Z. Bordallo bir açıklama yayımlayarak, Pentagon yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Guam'ın korunduğunu ve güvenli olduğunu belirtti. Güney Koreli bir savunma yetkilisi ise, Guam'dan ABD'ye ait iki B-1B Lancer bombardıman uçağının Güney Kore uçaklarıyla Kore yarımadası üzerinde eğitim uçuşu yaptığını kaydetti.

Kore Halk Ordusu sözcüsünün resmi haber ajansı KCNA'ya yaptığı açıklamada, Kore lideri Kim Jong Un karar vermesi halinde planın her an uygulamaya konulabileceği belirtildi. Washington, Kuzey Kore'nin nükleer ve balistik füze programlarını engellemek için gerekirse kuvvet kullanacağını ancak sorunun yaptırımlar dahil, uluslararası diplomatik çabalarla çözümlenmesini tercih ettiğini söylüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore'yi, ülkesini tehdit etmeyi bırakmaya çağırarak, bu çağrıya kulak asılmazsa Pyongyang'ın ABD'nin gazap ve öfk esiyle karşı karşıya kalacağını söylemişti.

Trump, "Kuzey Kore'nin kendi iyiliği için ABD'ye yönelik daha fazla tehditte bulunmaması gerekiyor. Dünyanın daha önce hiç görmediği bir gazap ve öfk eyle karşı karşıya kalacaklar" ifadelerini kullanmıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Cumartesi günü Kuzey Kore'ye karşı yeni yaptırım kararı almıştı.

Füzeler Guam'a ulaşabilecek kapasitede

Analistlere göre Kuzey Kore'nin sahip olduğu füzelerden bazıları Pasifi k Okyanusu'nda yer alan Guam Adası'nı vurabilecek kapasitede. Associated Press'e (AP) Kuzey Kore'nin füzeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan analistler, Kuzey Kore'nin ABD askeri üslerinin bulunduğu Guam'ı vurabilecek 4 bin ila 7 bin kilometre menzile sahip Hwasong-12 füzesine sahip. Guam, Amerika Birleşik Devletleri'nin batı Pasifi k Okyanusu’nda yer alan toprağı konumunda bir ada. Ada 550 kilometre kare büyüklüğünde. Guam, 1898'deki İspanya-Amerika savaşı sırasında ABD tarafından ele geçirildi. Sydney'in yaklaşık 5.300 kilometre kuzeyinde yer alan adada 6 bin ABD’li askeri var. Andersen Hava Kuvvetleri Üssü, B52 bombardıman ve savaş uçaklarına ev sahipliği yapıyor.

Guam'da yaşayan 163 bin kişinin yanı sıra, bir denizaltı filosu, hava üssü ve sahil güvenlik ekibinin yer aldığı bir Amerikan askeri üssü bulunuyor. Kuzey Kore'nin ilk denemesini mayıs ayında yaptığı Hwasong-12'nin ve geçen ay test ettiği kıtalararası Hwasong-14 füzesinin ABD'nin Los Angeles ve Chicago kentlerine ulaşabileceği ifade ediyor.

Gerginlik altın ve frankı yükseltti, hisseleri düşürdü

Küresel piyasalarda, ABD ile Kuzey Kore arasındaki tansiyonun yükselmesi riskli varlıklarda satışı tetiklerken yatırımcıyı güvenli liman arayışına yönlendirdi. İki ülke arasındaki tırmanan tansiyon riskli varlıklardan kaçınmaya yönelik işlemlerin yaygınlaşmasına yol açtı . ABD'den Japonya'ya, volatilite göstergeleri gerilimin ardından yükselişe geçti. Yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak görülen altın, İsviçre Frankı ve ABD Hazine tahvilleri değer kazandı.

Spot altın fiyatları dün öğle saatlerinde önceki güne oranla 17.30 dolar artarak 1280.00 dolara kadar çıktı. Japon Yeni ve İsviçre Frankı G-10 ülkelerinin para birimleri arasında en fazla yükselen paralar oldu. Frank euro karşısında yüzde 1.4’lük yükselişle 1.1272’ye çıkarak Ocak 2015’ten bu yana en yüksek günlük artışa imza attı. Dolar gerginliğe bağlı olarak yen karşısında zayıfladı. ABD para birimi, yüzde 0.6 düşerek 109.64 yen seviyesinde seyretti. Euro dolar paritesi yüzde 0.27 düşüşle 1.17 seviyelerine çekildi.

Avrupa ve ABD hisse senetleri, Asya piyasalarındaki düşüşü takip ederek geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki sektörlerin neredeyse tümü düşerken, gelişen piyasa hisse senetleri son bir ayın en büyük düşüşünü yaşamaya doğru yol alıyor.