Kredi kartına taksit mobilyayı vurdu
DÜNYA, Ankara Mobilya Fuarı’na katılan firmalarla görüştü.Gündemde, BDDK’nın mobilya ve beyaz eşya satışlarında taksit sayısını 9 ayla sınırlı tutan düzenlemesi vardı
ÖZÜM ÖRS / ANKARA
Zeynep Mobilya Mağaza Müdürü FİLİZ ERDOĞAN:
Ekonomi yönetimi, esnafı taksit sınırlaması konusunda rahatlatacak adımlar atmalı
“Ben bu kredi katına taksit sınırlaması uygulamasından kesinlikle memnun değilim. Zaten müşteriye 12 aya kadar taksit yapıyorduk. Ayrıca bankaların verdiği artı dört, artı beş taksit çok avantajlı oluyordu. İnsanların aldıkları maaşlar belli. 9 ay bizim için çok kötü oldu. Diyelim ki 30 bin TL’lik alışveriş yaptı, bunu dokuza bölüyor. Hiçbir artısı yok. Ama 10 müşteriye satış yapıyorsanız, bu yarı yarıya düştü. Taksit çok önemli. Ekonomi yönetimi, esnafı bu konuda rahatlatmalı. Bizim bu sene plan ve programımızda biraz daha kurumsallaşmak ve yurtdışına açılmak var. Azerbeycan ve Irak’a açılabiliriz, buralar özellikle ihtiyacı olan pazarlar çünkü. Umut ediyorum iyi olur.”
Meser Mobilya Mağaza Müdürü MURAT KASAP:
Seçimlerden sonra işlerin düzeleceğini düşünüyorduk, tam tersi oldu
“Kredi kartına taksit sınırlaması uygulaması satışlarımızı düşürdü. İnsanlar kredi kartıyla uzun vadeli almak istiyorlardı, şimdi almak istemiyorlar. Bununla alakalı sıkıntılarımız var. Seçimlerden 1 ay önce işlerimiz duruldu. Seçimlerin sonrasında düzeleceğini tahmin ediyorduk. Tam tersi oldu. Yeni yatırım planlarımız da var ama gerçekleştiremiyoruz şu anda.”
Endemo Concept İşyeri Sahibi TUNCAY ÖZDEMİR:
Kriz dönemine göre bile daha kötü etkilendik
“Taksit sınırlaması bizi oldukça kötü etkiledi. Bilemiyorum nasıl olacak. Kriz dönemine göre bile daha kötü. Bununla ilgili düzenleme yaparlar diye düşünüyorum. Biz bu sene yurtdışına ağırlık vereceğiz. Azerbaycan ve Irak’a ağırlık vereceğiz. İç piyasada hareket yok.”
Asaş Mobilya Mağaza Sorumlusu FATİH ALTINEL:
Taksit sınırlaması bizi etkilemedi
“Taksit sınırlaması tek mobilya olarak düşünülmediğinde aslında olumlu bir uygulama. Bankalar her kişiye koşulsuz kredi kartı çıkartıyor. Bu da ciddi sıkıntı yaratıyor. Kişi kredi kartına yüklenince, limiti aşınca, ödemede sıkıntı yaşıyor. Mobilya sektörüne gelince, bu uygulama bizi çok etkilemedi. Herhangi bir sıkıntı yaşatmadı. Daha çok elektronik malzemede bir sıkıntı yarattı zannediyorum Mobilyada çok ciddi bir sıkıntı yaşamadık. Asaş Mobilya, 1960 senesinde kurulmuş ve şu anda 3’üncü kuşak tarafından yönetilen bir firma. Şu anda Dubai’de ofis açma noktasında yeni atılımlarımız var. Bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Bucca Yatak Satış Müdürü GÜLİN OKAY:
Taksite sınır uygulamasıyla nakit satışımız arttı
“Biz uyku sektöründeyiz ki bu Türkiye’de yeni yeni gelişmekte olan bir sektör. Taksit oranının azaltılması bizim nakit satışımızı artırdı. Çünkü havale veya nakit ödemeli ürünlerde güzel indirimler yapabildik. Bu uygulama elbette, insanları düşünmeye biraz daha sevk etti ama biz çok olumsuz etkilenmedik. Satışlarımız devam ediyor. 2014 yılı sonuna kadar başta büyük iller olmak üzere uyku merkezleri açma planlarımız var. Ankara’da uyku merkezlerinin sayısını artırma planlarımız var. İnsanların bu konuda bilinçlenmeye ihtiyacı var. Uyku ya da vücut yapısı konusunda uzmanların olduğu, insanların vücut yapısına göre rahat, konforlu uyuyabilecekleri doğru yatakları seçebilecekleri uyku merkezleri açmayı planlıyoruz. Bunun dışında Türkiye genelinde bayilikler vermeyi planlıyoruz.”
“Sektörün rekabet gücünün artması için teşvike ihtiyaç var”
Ankara Mobilya Fuarı’nın açılışında bir konuşma yapan Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, pazar paylarının artırılması için her türlü çaba ve gayreti gösterdiklerini kaydederek, yetkililerden gereken desteği alamadıklarını, dünya pazarındaki paylarının artması için devletin ve tüm yetkililerin kendilerini desteklemesini isteğinde bulundu. Dünya mobilya pazarından Türkiye’nin yeteri kadar pay alamadığını ifade eden Taklacı, rekabet güçlerinin artırılması için teşviklere ihtiyaçlarının olduğunu da vurguladı. ANKAFF’ın Ankara Siteler’de bulunan 64 firmanın katılımıyla gerçekleştiğini söyleyen Taklacı, ANKAFF’ın, Siteler Ankara mobilyası üreticilerinin yerel ve uluslararası pazarlarda etkin bir biçimde tanıtılmasına ve pazar payının arttırılmasına büyük katkı sağladığını ifade etti.
“Mobilyacının en yüksek maliyeti hammadde KDV düşürülüp fonlar kaldırılmalı"
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman, orman ürünlerinde KDV’nin yüzde 18 ile çok yüksek olduğunu, orman emvalinde de yüksek düzeyli fonlar bulunduğunu belirtti. Mobilyacıların en yüksek maliyetini hammadde oluşturduğunun altını çizen Kahraman, acilen KDV’nin düşürülüp fonların kaldırılması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda yapılacak düzenlemenin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine sektörün katkısını daha da yükselteceğini ifade eden Kahraman, “Şu anda sektörün ihracat miktarı 1.7 milyar dolar düzeyinde. Katma değeri çok yüksek ürün grubu olduğu için ülke açısından mobilya ihracatı büyük önem taşıyor” dedi. Orman gelirlerinin artırılması için yetkililerle yapılan görüşmelerde işlerin seçim sonrasına bırakıldığını belirten Ahmet Kahraman, “Bize göre Orman Kanunu’nda bir değişiklik yapılması şart. Bu konunun TBMM