Krediler hareketlendi, mevduatın ateşi çıktı

Krediler KGF destekleriyle hareketlenirken bankaların ana fonlama aracı mevduat tarafında rekabet yine arttı. Faizler yüzde 14’e yakın düzeyde seyrediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Son dönemde KGF’nin de etkisi ile kredi pazarında yaşanan hareketlenme bankaların mevduat tarafında savunma kalkanlarını yükseltmesine neden oldu. Mart sonunda klasik bilanço hareketi ile başlayan yükseliş, nisan ayının ilk haftasında da etkisini devam ettirdi.

DÜNYA’nın bankacılık kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre TL swaplarda yüzde 15’lerin konuşulduğu mevduat pazarında mart sonunda yüzde 14’lere varan oranlar geçen hafta ancak 50 baz puan gevşedi. Gelinen seviyeler aralık ayında konuşulan yüzde 10- 11’li oranların çok üzerine çıkarken bankacılar bunun birkaç sebebi olduğunu anlatıyor.

► Bankaların ana fonlama aracı olan mevduata daha sıkı sarılmasına üst üste gelen birkaç faktör etkili oldu. Öncelikle enflasyon yıllık yüzde 11.29 ile beklentileri aşarken, yatırımcının ‘paramı korumalıyım’ refleksini harekete geçirdi.

►İkinci olarak kurumsal kredi tarafının hareketlenmesi etkili oldu. KGF desteklerinin son yıllarda piyasayı canlandırmak için alınan en önemli kararlardan biri olduğunu söyleyen bankacılar, başta KOBİ kredileri olmak üzere ticari kredilerdeki hareketlenmeye işaret ediyorlar.

► Üçüncü önemli faktör ise 31 Mart bankalar açısından yılın ilk çeyrek bilanço döneminin kapanışıydı. Her bilanço döneminin öncesinde mevduat ve kredi tarafında bir hareketliliğin yaşanması artık klasik bir gelişim olurken son bir senede bankaların bu hareketliliği son döneme bırakmamaya çalıştığı biliniyordu. Fakat bu defa kredi tarafında yaşanan ekstra hareketlilik bankalara fazla mesai yaptırmış ve yeni aya taşınmış gibi görünüyor.

► Mevduat tarafında oranların yükseldiğini teyit eden bankacılar, “İstisna olarak da olsa swap mevduat faizinde yüzde 15’ler konuşuluyor. Mart sonunda 14-14.5’lar zaten vardı. Normal mevduat faizinde yüzde 12.5’tan başlıyor yüzde 13.5’lara kadar yükseliyor. Martın son haftasında yüzde 13.75’ler veriliyordu. Şimdi en fazla yarım puan düşmüş gibi duruyor. Ağırlıklı olarak yüzde 12.75-13.25’ler telaffuz ediliyor” bilgisini paylaştı.

► Nisan ayında mevduat faizlerinde bir miktar yumuşama beklentisinin şimdilik askıda kalmış gibi göründüğüne işaret eden bir bankacı da “Bir süre daha mevduat faizindeki bu katılık devam edecek gibi görünüyor. Biraz yüksek montanlı mevduata yüzde 13.90’ların verildiğini görüyoruz. Herkes müşteri kaybetmemeye ve pazar payını korumaya çalışıyor” dedi.

► Bankaların bu yıl genel olarak stratejileri kredi kadar mevduat büyümesi üzerine kurulu. Bu da kredi/mevduat rasyolarının yüzde 115-120 arasında tutma eğiliminin arttığını gösteriyor. Nitekim BDDK’nın son verilerine göre kredi/mevduat rasyosu yüzde 118 civarında hareket ediyor.

E-Vadeli mevduat da hareketlendi

Son dönemde KGF kredileri kadar bankaların bireysel tarafta da geleneksel bahar kampanyalarını başlattığı dikkat çekerken bunun mevduat tarafındaki yansımasında ise özelikle e-vadeli mevduatta yeniden cazip oranlı kampanyaların da başladığı görülüyor. SMS mesajlarıyla gelen bildirimlerde yüzde 12 ve üzerinde e-vadeli mevduat kampanyaları var. Ayrıca bazı bankaların müşterilerine son 10 günde yolladıkları uyarı maillerinde mevduat hesaplarından para çekilişi olması halinde faiz getirisinin bozulacağına ilişkin bilgilendirme mailleri de geldiği ifade ediliyor.