Kritik toplantı öncesi piyasalar tedirgin

Piyasalar temkinli bir iyimserlik içinde bugünkü görüşmeden çıkacak sonuçları bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın özellikle yaklaşan seçimler öncesinde "düşük faiz" söyleminden geri adım atması beklenmese de TCMB'nin para politikasına dair eleştirilerinin dozunu azaltabileceği beklentisiyle piyasalar temkinli bir iyimserlik içinde bugünkü görüşmeden çıkacak sonuçları bekliyor.

Erdoğan'ın 24 Şubat'ta TCMB'nin para politikasını ve TCMB Başkanı Erdem Başçı'yı sert şekilde eleştirmesinin dolardaki küresel değer kazancı ile birleşmesi dolar/TL'nin sert şekilde yükselerek 6 Mart'ta 2.6470 ile tarihi zirveyi görmesine neden oldu. TL'deki değer kaybında TCMB'nin attığı adımlar ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ekonomi yönetiminden gelen yatıştırıcı açıklamaların etkisi sınırlı kalırken, piyasalar asıl belirleyici olanın Erdoğan'ın açıklamalarının tonu olacağını kaydediyorlar.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "İç taraftaki tartışmaların sonlandırılması ve bu paralelde kredibilitenin yeniden tesis edilmesi TL'deki değer kaybının bir miktar sınırlanmasına yardımcı olabilir. Son iki günde bunu gözlemledik. Bugün yapılacağı açıklanan Erdoğan ile Başçı'nın görüşmesini de bu kapsamda ele almak arzusundayız. Görüşme sonrasında kamuoyuna teskin edici ve TCMB'nin kredibilitesini destekleyici yönde açıklamalar gelmesi durumunda Türk mali piyasalarının soluklanabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

"TL'de son dönemde gördüğümüz aşırı değer kaybının ortadan kalkması için yurtiçindeki ortamın da TCMB'yi desteklemesi şart... Erdoğan-Babacan-Başçı zirvesi sonrasında yapılacak açıklamaları ve gelişmeleri birlikte izleyeceğiz. Eğer açıklamalar TCMB'nin bağımsızlığını öne çıkarırsa, TL'de değer kazancı görme olasılığımız çok yüksek" diyen Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "Elbette, ters senaryoları da göz önünde bulundurmakta ve gelişmelere göre hareket etmekte sonsuz fayda var" uyarısını yaptı.

Dolar/TL, bu sabah güne 2.64'ün hemen altında başladıktan sonra Erdoğan'dan yatıştırıcı açıklamalar gelebileceği beklentisi ve beklentilerden iyi gelen Ocak ayı cari açık verisi sonrası TSİ 1700 itibariyle 2.6190/2.6202 seviyesinden işlem görüyor. TL yıl başından bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 12 değer kaybederken, bugün yaklaşık yüzde 0.75 değer kazancı ile diğer gelişmekte olan para birimlerinden pozitif ayrışıyor.

Düşük faiz söylemi politik

Erdoğan'ın faiz politikasına dair eleştirilerinin ardından politik beklentilerinin de olduğunu vurgulayan Hürriyet gazetesi yazarı Uğur Gürses, "Erdoğan, başkanlık sistemine geçebilmek için AKP'den 400 milletvekili istiyor ancak HDP barajı geçerse 276 milletvekilinde bile zorlanabilirler. Muhtemelen Anadolu'daki işadamlarından da işlerin çok iyi gitmediği yolunda geri bildirim alıyor ve bu nedenle de faizlerin düşürülmesi için bastırıyor. Erdoğan'ın düşük faiz konusunda yumuşayacağını düşünmüyorum. Muhtemelen dün akşamki gibi somut bir adım içermeyen bir açıklama yapılacaktır" dedi.

Babacan ve Başçı açısından mevcut tablonun biraz daha farklı olduğunu belirten Gürses, "Onlar 'Biz elimizden geleni son dakikaya kadar yaptık, itirazımızı koyduk, artık top sizde' demek istiyorlar. İstifalarını hâlâ zayıf bir ihtimal olarak görüyorum ancak 24 Şubat'ta faiz indirimi yapmış bir Merkez Bankası olarak bu ayki PPK toplantısında Başçı'nın ne yapacağını merakla bekliyorum. Bence atabileceği en agresif adım faizleri sabit tutmak olabilir" dedi.

TCMB, 24 Şubat'ta toplantısında kısa vadeli faizleri 25 ile 50 puan arasında indirdi ve politika faizini yüzde 7.50'ye çekti. Piyasalar 17 Mart'taki PPK toplantısını, 18 Mart'taki Fed faiz kararını ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in 20 Mart'ta yapacağı değerlendirmeyi yakında izleyecek.

Uluslararası piyasalarda gelişmelerin Türkiye'ye etkileri dün Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan ekonomi değerlendirme toplantısında ele alınırken; toplantı sonunda yapılan açıklamada, "Araç bağımsızlığına sahip olan Merkez Bankası'nın para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almakta olduğu" belirtildi.