Kriz patlarsa yabancı bu ülkelerden kaçar!

Nomura'ya göre 2018'de borsaların ayağının altındaki halıyı çekebilecek negatif gelişmeler yaşanabilir. Bunun olması halinde büyük risk altındaki ülkeler arasında Türkiye de gösteriliyor. Bir kriz patlaması halinde Türkiye tahvil piyasalarından yabancıların hızla çıkabileceği öngörülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

Bu yıl borsalar rekora doymak bilmedi. MSCI dünya endeksi yıl başından bu yana yüzde 19.5 yükselirken, MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksinde artış yüzde 30'a yaklaştı. Bazı ülkelerin borsalarında yüzde 50'ye yakın yükselişler oldu. Ancak borsalar ne kadar hızlı yükselirse o kadar hızlı düşeceğine dair endişeler oluşmaya başladı. ABD'nin vergi indirimi planları, teknoloji ve savunma hisselerindeki yükseliş, konut sektöründe talebin sürmesi, güçlü bilançolar gibi faktörler borsaların yükselmesini sağlayan bazı faktörler. Ancak analistlere göre 2018'de borsaların ayağının altındaki halıyı çekebilecek bazı negatif gelişmeler yaşanabilir. Bunların tetikleyeceği bir kriz de birçok ülkenin hisse senedi ve tahvil piyasasından yüklü para çıkışlarına neden olabilir. Risk altındaki bu ülkeler arasında Türkiye'nin de adı geçiyor.

Kriz havası estirecek negatif gelişmeler

Japon Nomura Securities, geçtiğimiz günlerde yayınladığı raporunda, dünya piyasalarındaki kriz havası estirebilecek negatif gelişmeleri şöyle sıraladı:

Çin'in hız kesmesi: Piyasalar neredeyse 7 yıldır Çin'de sert iniş bekliyor. Çin kredi ve gayrimenkul piyasalarını sıkılaştırmaya yönelik tedbirler aldı. Eğer Çin 2018'de kaldıraç oranlarını azaltırsa, bu son yıllarda Çin hükümetinin ve merkez bankalarının yarattığı likiditenin azalmasına yol açabilir.

Fed'in faiz oranlarını yükseltmesi: Herkes ABD Merkez Bankası'nın faiz artıracağını tahmin ediyor ancak 2018'de artış 0.75 baz puanlık beklentinin üzerine çıkarsa, bu durum aralarında Türkiye'nin de olduğu gelişmekte olan piyasalar için negatif olur. Yatırımcı riskli gördüğü piyasalardan çıkarak dolar tahviline yönelebilir.

ECB'nin parasal normalleşmesi: Avrupa Merkez Bankası, tahvil alımı için yaptığı harcamaları azaltacak.

Petrol fiyatlarında artış: Yüksek petrol fiyatları tüketici harcamalarını azaltabilir. Bunun yanı sıra fiyatlardaki yükseliş gelişmikte olan ülkelerin paralarının nefatif ayrışmalarına neden olabilir. Kaybedenler kulübünün başında ise Türkiye, Hindistan ve Filipinler gibi petrol ithalatçısı ülkeler yer alıyor.

Donald Trump etkisi: ABD Başkanı'nın ticari korumacılık politikaları ve Kuzey Kore'ye askeri operasyon düzenlemesi satış getirir. Başkanın dış politikası, azledilmesinden daha büyük bir risk. Ancak Demokratlar kasım ayındaki seçimlerde Temsilciler Meclisi'nde kontrolü ele geçirirse, 2019'da azil riski güçlenir.

En fazla çıkış yaşayabilecek ülkeler

Hisse senedi piyasaları

Güney Kore: 5.8 milyar dolar
Tayvan: 4 milyar dolar
Hindistan: 2.9 milyar dolar
Brezilya: 2.5 milyar dolar
Tayland: 2 milyar dolar
Çin: 1.4 milyar dolar
Güney Afrika: 1.1 milyar dolar
Rusya: 1.0 milyar dolar

Tahvil piyasaları

Malezya: 6.9 milyar dolar
Meksika: 5.7 milyar dolar
Endonezya: 4.7 milyar dolar
Kore: 3.8 milyar dolar
Brezilya: 3.7 milyar dolar
Türkiye: 2.5 milyar dolar
Polonya: 2.5 milyar dolar