Kur 5.25'in üzerinde, yoğun gündem izleniyor

Kur genel olarak 5.25 civarında dalgalı bir seyir izlerken bugün sanayi üretimi verisi ve Pekin'de başlayan ticaret görüşmeleri izleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hafta boyunca 5.25 civarında dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL'de yoğun veri gündemi takip edilirken; diğer yandan ticaret savaşları başta olmak üzere küresel piyasalar izleniyor.

Küresel piyasalarda dolar, ABD'de çekirdek enflasyonun güçlü seyrini sürdürmesinin ve Avrupa'da beklentilerin altında gelen sanayi üretimi verisinin desteğiyle euro karşısında üç ayın zirvesine yakın seyrediyor.

Dolar endeksi son 10 gündür dünkü tek günlük düşüş hariç yükseliş eğiliminde. Bu eğilim TL'nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan ülke para birimlerini zaman zaman baskı altında bırakıyor.

ABD'de enflasyon Ocak ayında 1.5 yılın en zayıf hızında artarken, işlemciler art arda üçüncü ayda yükselen çekirdek enflasyona odaklandı. Euro psikolojik 1.13 dolar seviyesinin altında 1.1283 dolarda işlem görüyor.

ABD faiz artış hızındaki yavaşlama ve TCMB'nin sıkı duruş söylemlerinin yarattığı iyimserlikle gerileyerek son dönemde 5.25 civarında yatay bir seyir izleyen dolar/TL dün 5.29'a kadar yükselmiş ancak günü 5.25'li seviyelerde tamamlamıştı.

Kur bugün saat 10:09'da 5.2750'den işlem gördü. Aynı saatte euro/TL 5.9625 seviyesindeydi. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise yüzde 0,20 düşüşle 101.470 puanda.

Piyasalarda gündem yoğun

Bugün açıklanan verilere göre; aralık sanayi üretimi önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 9.8 ile yüzde 7.5 şeklindeki beklentinin üzerinde daraldı. Ödemeler dengesi ise aralıkta 1.4 milyar dolar açık verirken, 2018'de cari açık 27.6 milyar dolar oldu.

Bu hafta yatırımcılar; Brexit sürecini, ABD-Çin ticaret görüşmelerini, yerel seçim hazırlıklarını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugünkü Rusya ziyaretini ve Cuma günü piyasa kapanışı ile birlikte açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's not yorumlarını izleyecekler.

Öte yandan ABD-Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin 3. turu Pekin'de başladı. ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen aldığı gümrük vergisi 1 Mart'a kadar anlaşma sağlanamazsa yüzde 10'dan yüzde 25'e yükselecek. Ancak son tarihin 1 Mart'tan daha ileri ötelenmesi de olası.

Ticaret görüşmelerinde 3. tur başladıTicaret görüşmelerinde 3. tur başladı