Kur bir yılın zirvesinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD'de dün açıklanan güçlü tüketici güven endeksi verisinin ardından piyasanın yeniden Fed'in desteklerini azaltma olasılığına odaklanmasıyla kur ve faiz sert yükseldi.

Merkez Bankası'nın üst üste gerçekleştirdiği faiz indirimleri sonrası sermaye çıkışlarına kırılgan kalan Türk Lirası, ABD'de tüketici güven endeksinin Mayıs'ta 5 yılın en yüksek değerine ulaşmasının ardından, dolar karşısında bir yılın zirvesi olan 1.86 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

ABD 10 yıllık tahvil faizleri de Fed'in yakın zamanda tahvil alımlarını azaltabileceği beklentisiyle yüzde 2.22 seviyesine yükselirken, ABD tahvillerindeki yükseliş Türkiye'nin 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizini bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 5.42/5.37 seviyesine taşıdı. Gösterge faiz dün günü son işlemlerde yüzde 5.26 seviyesindeydi.

ABD'de tüketici güven endeksi Mayıs'ta 76.2'ye yükselerek beklentilerin üzerinde açıklandı. Reuters anketine katılan analistler endeksin 71 değerini alacağını tahmin ediyorlardı. Daha önce endeksin Nisan ayı için 68.1 olarak açıklanan seviyesi ise 69'a revize edildi.