Kur ve faiz hafif geriledi

Piyasalarda dış gelişmeler ve kar satışlarının devam edip etmeyeceği izlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fed Başkanı Ben Bernanke'nin yarın yapacağı konuşmanın beklendiği piyasalarda güne hafif gerileme ile başlayan Dolar/TL ile gösterge faizde dış gelişmeler ve kar satışlarının devam edip etmeyeceği izlenecek.

Hazine bugün düzenleyeceği 6 Ağustos 2014 itfalı kuponsuz tahvili ilk ihracı ile Mayıs ayı borçlanma programını tamamlayacak.

Öte yandan piyasalarda Fed Başkanı Ben Bernanke'nin yarın yapacağı açıklamalar bekleniyor. Fed yarın ayrıca son para piyasası kurulu toplantısının tutanaklarını da açıklayacak.

Fed yetkililerinden Richard Fisher, uygulanmakta olan genişlemeci para politikalarının borsayı yükseltip zenginlere destek olduğunu, ancak ABD ekonomisinin geneli için yeterli katkıyı sağlayıp sağlamadığının belirsiz olduğunu söyledi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans ise dün bankanın tahvil alımlarında mevcut seviyeyi koruyabileceğini, ancak istihdamın sağlam durumda olduğundan emin olması halinde sonbaharda sona erdirebileceğini söyledi.

Fed tarafından gelen açıklamaların dolarda bir miktar değer kaybına neden olduğunu söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Buna paralel dolar/TL'de de sınırlı bir gerileme söz konusu. Sabah saatleri itibariyle piyasanın yönü net değil, dış gelişmeler izlenecek. Ayrıca çıkışların devam edip etmeyeceği önemli" dedi.

Fed'in yılsonunda tahvil alım programını durdurabileceği beklentileri ile dolardaki güçlenmeye paralel gelişmekte olan piyasalardan çıkışlar ve Moody's sonrası devam eden kar realizasyonları ile dün kur ve sepet yükseldi.

Öte yandan akşam saatlerinde kurumsal ve yabancı yatırımcıların döviz satımları ile kurun gerilediği belirtiliyor.

Dolar/TL bankalararası piyasada 1.8430 ve TL sepet bazında 2.11 seviyesinde.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 4.90, valörlüde son işlemlerde yüzde 4.93 seviyesinde olan 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 4.94/4.91 seviyesindeydi. Gösterge faiz şu sıra yüzde 4.91 seviyesinde.