Kur ve faiz haftaya sakin başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Asya piyasalarının tatil, iç ve dış veri gündeminin oldukça zayıf olduğu haftanın ilk işlem gününde kur ve faizde sakin bir seyir bekleniyor, dış piyasalardaki gelişmeler izlenecek.

Geçen hafta sermaye akışının hızlanmasının TL'de yarattığı değerlenme eğiliminin TCMB'nin faiz koridorunun alt bandında indirime gidebileceği beklentisi yaratmasıyla hafta boyunca kısa vadeli faizler aşağı yönlü bir seyir izlerken; dolar/TL yükselmişti.

Reel efektif döviz kurunun 120'nin üzerinde gelmesi ardından, faiz indirimi beklentisiyle sepet bazında TL'nin 2.0840 seviyelerine kadar yükseldiğini ancak ECB'den gelen açıklamalar ardından girişlerle sepetin aşağı geldiğini söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Cuma günü piyasada işlem hacmi düşüktü, ona rağmen euronun aşağı gelmesiyle sepet de gevşedi. Piyasada yıl başından beri yerli kurumların çok ciddi ilgisini görmüyoruz. Onların girmesi halinde sepet yönünü yukarı çevirebilir. Gelecek hafta PPK toplantısı var, genel olarak koridorun alt bandında indirim bekleniyor. Bono tarafı da bu şekilde fiyatlanmış durumda. Onun da etkisiyle bu hafta aşağı yön sınırlı olabilir" dedi.

Reel efektif döviz kuru endeksinin (REK) Ocak'ta iki yıl sonra ilk kez TCMB'nin kısa vadede ölçülü politika tepkisi verebileceğini açıkladığı 120seviyesinin üzerine çıkması sonrası TCMB'nin TL'de değer kaybı devam ederse yeni adım atacağı beklentisi piyasada yaygınlaştı.

Reuters Matching sisteminde Cuma günü saat 1712'de 1.7708/1.7709 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 1.7706/1.7720 seviyesinde.

Cuma günü 2.0697 seviyelerinde olan sepet bazında TL aynı saatte 2.0703,1.3372 seviyelerindeki euro/dolar paritesi ise 1.3385 seviyesinden işlem görüyor.

Tatil nedeniyle bugün piyasaların çoğunun kapalı olduğu Asya'da euro kısa bir süre için iki haftanın dip seviyesini gördükten sonra toparlandı.

Erken saatlerde 1.3340 doların altına inen euro, devreye giren stop-loss işlemlerinin etkisiyle 1.3325 dolara kadar geriledikten sonra hızla 1.3370'etoparlanarak Cuma günü ABD piyasalarının kapanış seviyesinde bulunuyor.

Euro, 1 Şubat'ta 1.3711 dolara kadar yükselerek 15 ayın zirvesini gördükten sonra, ECB Başkanı Mario Draghi'nin faiz indirimlerine açık kapı bırakmasıyla başlayan satışlarla yüzde 2.5'e yakın değer kaybetti.

Bir bankanın tahvil-bono işlemcisi ise, "Piyasa bugün sakin açıldı. Asya tatil, Avrupa ve ABD'de de önemli bir veri yok. Yarın bir ihale var. Bugün sakin bir seyir olur, gösterge faiz yüzde 5.75-5.65 bandında kalır" dedi.

Tahvil-bono piyasasında Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 5.68,valörlüde son işlemlerde yüzde 5.69 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 5.70/5.67seviyesindeydi.

Gösterge faiz geçen hafta yüzde 5.63 ile tarihi düşük seviyeye gerilemişti.