Kur ve faizde dış gelişmeler izleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fed tarafından gelen açıklamalar, ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve Çin'den gelen verilerin piyasalara olumsuz yansımasıyla dün sert yükselen kur ve faizde bugün de dış piyasalardaki gelişmeler ve TCMB'nin repo ihalesi izlenecek.

Yurtdışında bugün saat 11:00'de Almanya Ifo endeksi, saat 15:30'da ise ABD dayanıklı mal siparişleri verisi açıklanacak.

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin Fed'in ekonominin sürdürülebilir iyileşmeyi yakalaması halinde tahvil alımlarını azaltabileceklerini açıklaması ve Çin'den gelen zayıf veriler nedeniyle global piyasalar dün oldukça hareketli bir seyir izlerken, Türk piyasaları da bundan nasibini aldı.

Öte yandan doların global olarak değer kazancı, TCMB'nin faiz indirimleri sonrası TL'nin cazibesinin azalması, not artış beklentisinin realize olması ardından gelen kar satışları da içeride kur ve faizde yükselişlere neden oldu.

Diğer yandan, Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak, BB'den yatırım yapılabilir seviye olan BBB-'ye yükseltti, görünüm durağan olarak belirlendi.

Kanadalı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Dominion Bond Rating Services de(DBRS) Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan "BBB-" olarak belirledi.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, kar realizasyonları ve Fed açıklamalarının yanı sıra, TL getirisinin reel anlamda negatife dönmesinin de kurlardaki yükselişe rağmen yerli yatırımcıların döviz satışını engellediğini söyledi.

Japonya'daki gelişmeler ve ABD'den gelecek makro ekonomik verilerin önemli olduğunu belirten Keresteci, "ABD 10 yıllık tahvil faizlerini takip etmekte yarar görüyoruz, zira yüzde 2.05'inüzeri genel risk iştahında sert bir bozulmaya neden olabilir" dedi ve şöyle devam etti:

"Bono ve tahvil piyasasındaki satışların alım fırsatı olarak değerlendirilmesi kanaatindeyiz. Döviz kuru tarafında TCMB'den gelecek sinyallere göre bir strateji izlemek daha makul olabilir, zira TL'deki değer kaybına rağmen TCMB'nin faiz indirimlerine devam etmesi bu kayıpları daha da artırabilecek potansiyeller içeriyor."

Reuters Matching sisteminde dün son bir yılın en yüksek seviyesi olan 1.8590'a kadar yükseldikten sonra saat 1651'de 1.8482/1.8485 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 0830'da1.8471/1.8480 seviyesinden işlem görüyor.

Dün 2.1231'e kadar yükseldikten sonra aynı saatte 2.1169 seviyesinde olan sepet bazında TL ise bu sabah 2.1171 seviyesinde.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 5.20, valörlüde son işlemlerde yüzde 5.26 seviyesinde olan 13 Mayıs 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 5.30/5.27 seviyesindeydi.

Dün spot kapanışta yüzde 6.33 seviyesinde olan 8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvilin bileşikfaizi ise bu sabah tezgahüstü piyasada yüzde 6.38/6.34 seviyesinde.