Kur ve faizde yatay seyir sürebilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yurtdışında bazı piyasaların kapalı olması nedeniyle dün ağırlıklı dar bantta hareket eden, kapanışa doğru ECB'den gelen açıklamalarla pariteye paralel hafif yükselen kur ve yatay seyreden faiz güne sakin başlarken, piyasalar dış gelişmeleri izleyecek.

Piyasaları etkileyecek önemli veri gündemi bulunmazken, yurtdışında bugün saat 13:00'teAlmanya sanayi siparişleri verisi açıklanacak.

Bankacılar dün açıklanan reel efektif döviz kurunun 121'i aşmasının TCMB'den faiz indirim beklentilerini desteklediğini dolayısıyla kurda aşağı hareketin sınırlı olduğunu ancak bir yandan da not artırım beklentisi kurda yükselişi sınırladığını belirtiyorlar.

TCMB dün Nisan ayı reel efektif döviz kuru endeksini açıklamış ancak hacmin düşük olması nedeniyle piyasada TL'ye tepki sınırlı olmuştu.

Enflasyonun Nisan ayında beklentilerin altında kalmasının ardından TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksinin Nisan ayında TCMB'nin politika faizi tepkisi vereceğini söylediği 120 seviyesini geçmesi de TCMB'nin Mayıs ayında faiz indireceği beklentilerini kuvvetlendirdi.

Dün 2.0760 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 2.0752, 1.3108 seviyelerindekieuro/dolar paritesi ise 1.3084 seviyesinden işlem görüyordu.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama yüzde 5.13, valörlüde son işlemlerde yüzde 5.12 seviyesinde olan 7 Ocak 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 5.14/5.11 seviyesindeydi.

Gösterge tahvil geçen hafta tarihi düşük seviye olan yüzde 4.96'yı test etmişti.

Küresel piyasalardaki olumlu seyir, TCMB'den faiz indirim ve kredi notunda artış beklentileri ile tarihi düşük seviyelere yakın seyreden gösterge faizde bugün genel olarak yatay bir seyir bekleniyor.