Kuraklık enflasyonu yükseltip büyümeyi yavaşlatabilir
Kuraklığın ülke ekonomisi üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İntegral Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay, sorunun büyümeyi yavaşlatıp enflasyonu artırabileceği uyarısında bulundu
İSTANBUL - İntegral Menkul Değerler Analisti Tuğba Özay, kuraklık sorununun devam ederek büyümesi halinde enflasyonun artabileceği uyarısında bulundu. Barajlardaki doluluk oranlarının 2012 yılında yüzde 90,52 ve 2013 yılında yüzde 85,04 seviyesinde bulunduğunu söyleyen Özay, bu oranın halen yüzde 28’lerde bulunduğuna dikkat çekti.
Yağışların mevsim normallerine ulaşmaması durumunda ilk önce tarımsal ürünlerin etkileneceğini belirten Özay, “Bu da enflasyonun artmasına ve büyümenin yavaşlamasına sebep olabilir. Benzer bir durum 2008 yılı içerisinde de yaşanmıştı. 2008 yılında barajların doluluk oranı yüzde 36,62 ile sınırlı kalmış ve en çok işlenmemiş gıda üretimi bu durumdan etkilenmişti. Şu anda ortalama baraj doluluklarına baktığımızda yüzde 0,16 ile Pabuçdere Barajı’nın kurumak üzere olduğunu görüyoruz. Terkos Barajı ise yüzde 39,74 ile en dolu barajımız. Ortalama doluluk oranı ise 28,83” dedi.
Gıda fiyatları etkilenebilir
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün önümüzdeki hafta için yağış haberi verdiğini kaydeden Özay, “Bu sevindirici olsa da tehlikenin tam olarak ortadan kalkması için 5 günlük yağış yeterli değil. Kuraklığın ekonomik boyutuna baktığımızda, işlenmemiş gıda fiyatlarının şimdiden etkilendiğini görüyoruz. Öyle ki buğday rekoltesinde kayıp oranının Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 24,9, İç Anadolu’da yüzde 23, Karadeniz’de yüzde 15, Ege’de yüzde 13, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 5 ve Doğu Anadolu’da yüzde 4 artması bekleniyor. Aynı zamanda önümüzdeki ilk 3 ayda yağışlarının mevsim normalleri civarında oluşması durumunda bile 2014 yılı buğday rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 14,3 azalarak 18.9 milyon tona ineceği tahmin ediliyor. Diğer yandan yeterli sulama olmaması halinde, sebze meyve üretimi de olumsuz etkileneceğinden, kuraklığın etkisini önümüzdeki günlerde sebze meyve fiyatlarında da görebiliriz” diye konuştu.
Genel itibariyle kuraklığın makroekonomik yansımasına bakıldığında, tarım ürünlerindeki düşüşün ve artan fiyatların büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini belirten Özay, “Ancak bu olumsuzluğun ne derece büyük olacağını söylemek için henüz erken. TÜFE Şubat'ta aylık yüzde 0,43 artarken, yıllık enflasyon yüzde 7,89 açıklandı. Gıda enflasyonu ise yüzde 10'unun üzerine çıktı. Önümüzdeki günlerde yağışların devam etmesinin olumlu etkisini kısmen yaşayacak olsak da gıda enflasyonunun bir süre daha yüksek seyretmesi muhtemel görünüyor” dedi.