"Kurda oynaklık sürerse TCMB faizi artırır"

Şeker Yatırım'dan Ekonomist Yavaş, kur oynaklığının sürmesi halinde TCMB'nin 24 Ocak'taki toplantısında bu duruma sessiz kalmayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şeker Yatırım'dan Ekonomist Hilmi Yavaş, kur oynaklığının devam etmesi durumunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 24 Ocak’taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi ve üst bantta ölçülü faiz artışına daha gideceğini düşündüklerini belirtti.

Hilmi Yavaş, dolar/TL’de aylık volatilite seviyesinin en son 2014 Ocak sonunda görülen 20 seviyesine çok yakın bölge olan 19.55 seviyesine çıkmış durumda bulunduğunu ifade ederek, Merkez Bankası'nın o dönemde önce döviz satıp daha sonra faizleri artırdığını hatırlattı ve "Benzer bir tepkiyi yakın zamanda beklememekle beraber, TCMB büyüme ve makro istikrar arasında bir denge bulmaya çalışacak" diye konuştu.

50'şer baz puan artış olabilir

Yavaş, Aralık’ta TCMB PPK’nın 1 haftalık repo faiz olan politika faizini yüzde 8.00’de ve üst bandı yüzde 8.50’e tutarak değiştirmediğini hatırlatarak, düşüncelerinin TCMB’nin üst bandı ve politika faizini 50’şer baz puan artırarak, sırasıyla 8.50 ve 9.00yüzde çekmesinin en rasyonel karar olacağı yönünde olduğunu ifade etti ve şu şekilde konuştu:
"Sebebi ise TL üzerindeki baskıyı ciddi ve kalıcı olarak indirme potansiyeli ve enflasyondaki kur etkisinin gecikmeli de olsa kendini gösterecek olmasıydı. TCMB’nin faiz kararında büyüme tarafında endişelerinin merkezde olduğunu düşünüyoruz.

Her ne kadar sanayi üretimi Kasım'da yıllık bazda yüzde 4.6 yükselse de, Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi aylık bazda yüzde 0.2 artarak sanayi üretimindeki zayıf seyrin devam ettiğine işaret etti. Keza, Kasım itibarıyla 3 aylık kümülatif sanayi üretimini yıllık bazda yüzde 0.5 artış kaydediyor.

Enflasyon yüksek kalacak

Diğer açıklanan veriye göre ise perakende satış hacmindeki zayıf seyir Kasım’da da devam etti. Perakende satış endeksi Kasım’da yıllık bazda yüzde 2.2 daraldı. Güçlü gelen otomobil be beyaz eşya satışlarına rağmen, perakende satış hacmindeki düşük seyir, tüketici güven ve PMI'lardaki gerileme 2016 yılı dördüncü büyümenin hayal kırıklığına uğratabileceğine işaret ediyor. Benzer zayıflığın 2017 birinci çeyreğine de sarkması muhtemel.

Son çeyrek için büyüme tahminimiz yıllık yüzde 0-2 aralığında. Bu da 2016 büyümesini yüzde 2'inin altına çekecektir. Bu piyasa beklentisinin altında bir beklenti.

Enflasyon tarafında ise kötü hava koşullarının gıda fiyatlarını yukarı çekmesini, kur geçişkenliği etkisinin daha bariz görülmesiyle beraber enflasyonun yüzde 8.5’un altına inmesini öngörmüyorum. Bu piyasanın beklentisinin üzerinde bir beklenti.

TCMB’nin büyümeye ilişkin haklı endişesine rağmen, piyasa ve politika faizleri arasında farkın ciddi miktarda açıldığı ve TL volatilesinin yükseldiği ve değer kaybının emsal para birimlerine kıyasla arttığı bu dönemde, TL’deki değer kaybının ekonomiye (özellikle makro dengeler ve şirket bilançolarında bozulma kanalıyla) olumsuz etkisinin nispeten yüksek politika faizine kıyasla daha fazla olacağını düşünüyoruz.

Dolayısıyla, kur oynaklığının devam etmesi durumunda, TCMB’nin 24 Ocak’taki PPK toplantısında politika faizi ve üst bantta ölçülü faiz artışına daha gideceğini düşünüyoruz."

TL üzerindeki baskı sürecek

Ancak bu faiz artışına rağmen, TCMB’nin para politikasının düşük ya da negatif reel faiz ile sonuçlanacağını ifade eden Yavaş, "Dolayısıyla, Fed’in para politikasını sıkılaştırma beklentilerinin güçlendiği ve ABD’den ve AB’den ardı ardına güçlü ekonomi verilerinin geldiği bu dönemde, TL üzerindeki baskıların devam edebilme ihtimali olduğu düşüncesindeyiz" diyerek sözlerini tamamladı.