Küresel borsalar Jackson Hole öncesi sakin seyrediyor

Küresel piyasalar ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen'ın cuma günü yapacağı konuşmaya odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed Başkanı Janet Yellen'in cuma günü Jackson Hole toplantısında yapacağı konuşma öncesinde bazı Fed yetkililerinden gelen açıklamalar, yatırımcıların eylülde faiz artırım kararı alınabileceği beklentilerini artırırken, buna bağlı olarak azalan risk iştahı, doların değerlenmesine pay piyasalarının ise negatif bir seyir izlemesine neden oldu. 

Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,12 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,06 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,12 yükseldi. Dolar endeksi ise 95 sınırına yükseldikten sonra günü 94,52'den tamamladı.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi gün içinde 1,13'ün altına gerilemesinin ardından gelen tepki alımlarıyla günü yatay bir seyirle tamamlarken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,47, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,24 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,44 değer kaybetti.

Asya borsaları bugün ilerleme gösterdi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.3 yükselirken, Güney Kore, Avustralya ve Shanghai endeksleri de kazanç gerçekleştirdi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise dolar karşısında güçlü seyrine devam eden yenin de etkisiyle yüzde 0.2 düştü. 

Yatırımcılar ve küresel piyasalar, Fed Başkanı Janet Yellen'in bu Cuma günü gerçekleşecek olan Jackson Hole toplantısında faiz artışlarına dair vereceği sinyalleri bekliyor. Yellen'den gelebilecek para politikasında sıkılaşma yanlısı ifadeler yatırımcılarda yaygın olan ABD'de faizlerin yakında artırılmayacağı beklentisini bozabilir.