Küresel borsaların tadı yok

ABD'nin Suriye rejimine ait hava üssünü füzelerle vurması sonrası artan jeopolitik riskler piyasalarda etkisini göstermeye devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları, artan jeopolitik risklerin yatırımcıları hükümet tahvilleri gibi güvenli limanlara yönlendirmesiyle beraber bugün düşerken, Fed'in para politikasında sıkılaşmaya gideceği beklentileri dolarda global anlamda yükselişe neden oldu.

Son dönemlerde çatışma risklerindeki artış, yıllardır küresel ekonomiye ilk defa bu kadar iyimser bakan piyasa izleyicilerinin beklentileriyle ters düşüyor. Bu hafta Çin'den açıklanacak olan ekonomik verilerin de ekonominin iyi bir performans yakaladığını göstermesi bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın üst düzey danışmanları geçtiğimiz hafta Suriye'de bir hava üssüne ABD tarafından yapılan saldırının ardından ABD'nin Suriye politikasının bundan sonra nereye gideceğine dair farklı sinyaller verirken, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bu saldırının Kuzey Kore de dahil olmak üzere diğer ülkelere bir uyarı olduğunu söyledi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi üst üste üçüncü seans gerileyerek Cuma günü test ettiği yaklaşık son üç haftanın en düşük seviyesine doğru indi.

Güney Kore borsası ise yabancı yatırımcıların üst üste altıncı seans satışa devam etmeleri üzerine Mart ortasından bu yana en düşük seviyeye geriledi ve bölgedeki kayıplara öncülük etti.

Risk göstergeleri hakkında fikir veren CBOE Volatilite Endeksi Mart başında 11 seviyesinden şu an yaklaşık 13'e yükselerek, bazı analistlerin küresel hisse senetlerinde bir geri çekilme yaşanabileceği uyarısını yapmalarına neden oldu.

Thomson Reuters Lipper verilerine göre yatırımcıların 5 Nisan itibariyle sona eren haftada hem gelişmiş ülke piyasaları hem de gelişen ülke hisse fonlarından para çıkışı yaptılar.