Küresel piyasalar artan iyimserlikle yükseldi

Küresel piyasalar, ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilimin diplomatik yollarla çözülmesine yönelik itidal çağrıları sonrası risk iştahının artmasıyla pozitif seyrediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD-Kuzey Kore arasında geçen hafta başlayan, iki tarafın çok sert açıklamalarıyla zirveye tırmanan jeopolitik gerginlik, hafta sonu ve dün çok sayıda liderin itidal çağrısı yapmasıyla azalmaya başladı.

Küresel risk algısının azalmasıyla dünya borsalarında değer kazançları görülürken, New York borsasında endeksler haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi yüzde 0,62, Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 1 ve Nasdaq Teknoloji endeksi yüzde 1,34 yükseliş kaydetti.

Dün New York Fed Başkanı William Dudley, verdiği bir mülakatta, ülke ekonomisinin beklendiği gibi gelişmesi halinde aralık ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artırılmasını destekleyeceğini belirtti.

Analistler, özellikle yarın akşam açıklanacak Fed tutanaklarının gelecek aylara ilişkin sinyal verebileceğini, bugün ABD'de perakende satışlar ve New York Fed sanayi endeksi verileri ile ABD-Kuzey Kore gelişmelerine dair haber akışının takip edileceğini bildirdi.

Avrupa borsaları değer kazandı

Avrupa tarafında dün sanayi üretimi, haziranda bir önceki aya kıyasla Euro Bölgesi'nde yüzde 0,6, Avrupa Birliği'nde ise yüzde 0,5 azaldı. Avrupa borsaları da dünkü küresel iyimserlikle değer kazandı. Dün Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,20, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,60 ve Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,26 artış gösterdi.

Almanya ekonomisinin bu sabah ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 2,1 büyüdüğü açıklandı. euro/dolar paritesi dün yüzde 0,35 azalışla 1,1780 seviyesinden günü tamamlarken, bu sabah saatlerinde 1,1770 seviyesinden işlem görüyor.

Asya tarafında Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,11 artışla 19,753.31 puandan kapanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 artışla 3.249,51 puan seviyelerinde seyrediyor.