Küresel piyasalarda Fed fiyatlamaları sürüyor

Asya borsaları, ABD verileriyle düşüş yaşarken Japon borsası 11 ayın en yüksek seviyesine yakın bir seyir izledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda ise Fed fiyatlamaları devam ediyor. Verilerin beklentileri karşılaması sonrası aralık ayında Fed’in faiz yükseltme ihtimali yüzde 100 seviyesine ulaştı. Aynı zamanda 2017 yılının Haziran ayında olası bir faiz artışı ihtimali yüzde 50’nin üzerinde yer alıyor. 

Asya borsalarının çoğunluğu ABD'de açıklanan ekonomik verilerin Fed tarafından faizlerin artırılması olasılığını güçlendirmesi ve dolar ile ABD tahvil getirilerinin son yılların en yüksek seviyelerinde seyretmelerinin etkisiyle bugün düşüş yaşadı.

Japon borsası ise Wall Street'in rekor yüksek seviyelerden kapanması ve yenin değer kaybetmesinden destek bularak 11 ayın en yüksek seviyesine yakın bir seyir izledi. Doların diğer büyük para birimleri karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi yaklaşık yüzde 0.2 yükselerek 101.84 oldu ve Mart 2003'ten bu yana en yüksek seviye olan 101.91'in yakınlarında kaldı. ABD dolarına yükselen ABD Hazine tahvil getirileri de destek verdi.

ABD'nin iki yıllık Hazine tahvil getirileri, yatırımcıların Trump yönetimi altında daha fazla harcama olacağı ve ekonomik büyüme ve enflasyonun daha hızlı artacağı beklentilerini fiyatlamaya devam etmesiyle beraber Nisan 2010'dan bu yana en yüksek seviyelere yaklaştı.

Faizlerinde daha hızlı yükseltileceğini öngören bu görüş dün ABD'den açıklanan güçlü dayanıklı mal siparişlerinden de destek gördü. Aynı zamanda Kasım ayında Trump'ın seçilmesinin ardından tüketici güveninde de artış görüldü. ABD'de bugün piyasalar Şükran Günü dolayısıyla kapalı.

Bu konularda ilginizi çekebilir