Küresel piyasalar dalgalı seyrediyor

Küresel piyasalar, veri trafiğinin azaldığı bu hafta dalgalı bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de veri gündeminin zayıf olmasının da etkisiyle piyasalarda iç dinamiklerin öne çıktığı görülürken, bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamaları takip ediliyor. Dün açıklanan tüketici kredilerinin, kasımda 24,5 milyar dolar artarak beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından 10 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 2,37'ye geriledi. Dolar endeksinin 102'nin altına gerilediği günde, pay piyasalarında ise karışık bir görünüm hakimdi. Dow Jones endeksi cuma günü test ettiği 20.000 puan seviyesinde etkisini artıran kar satışlarıyla dün günü yüzde 0,38 azalışla 19.887 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi de yüzde 0,35 geriledi. Nasdaq endeksi ise teknoloji hisselerindeki alış ağırlık seyrin etkisiyle günü yüzde 0,19 artışla tamamladı.

Fed Boston Şubesi Başkanı Eric Rosengren, dünkü açıklamalarında, ülkede ekonomik koşulların daha düzenli faiz artışlarına imkan tanıyabileceğini belirtirken, analistler, bugün devam edecek Fed üyelerinin açıklamaları ile toptan eşya stoklarının takip edileceğini bildirdi.

Avrupa borsaları

Avrupa tarafında, dün Almanya'da açıklanan sanayi üretimi verisinin yüzde 0,4 artmasına karşın beklentilerin altında kalmasının ardından ülkede DAX endeksi yüzde 0,30, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,45 geriledi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,38 yükseldi. Bugün İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn'in, Brexit ile ilgili partisinin duruşunu anlatacağı konuşmasının izleneceğini ifade eden analistler, avro/dolar paritesinin 1,06'nın üzerinde tutunup tutunamayacağının da piyasaların gündeminde olacağını kaydetti.

Asya borsaları

Asya piyasaları, yıla güçlü başlangıcın ardından risk iştahının azalmasının etkisiyle hisselerin gerilemesi, petrol fiyatlarının arz artışından dolayı düşmesi ve sterlinin de İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması endişelerinin yeniden gündeme gelmesinin ardından değer kaybetmesiyle dalgalı bir seyir izledi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi erken saatlerde yatay kalırken, tatilin ardından yeniden açılan Japon Nikkei endeksi iseyatırımcıların güvenli liman yene yönelmeleri dolayısıyla yüzde 0.2 geriledi.

Petrol fiyatları, Irak'ın Aralık ayında rekor seviyeye çıkan ham petrol ihracatı ve ABD'nin petrol üretiminin OPEC tarafından stokları düşürme çabalarına darbe vurabileceği endişeleriyle dün son altı haftanın en sert bir günlük düşüşünü yaşadı. OPEC sekiz yıldan uzun bir süre önce başlayan küresel finansal krizden bu yana ilk defa Kasım ayında üretimin sınırlanması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Risk iştahındaki bu düşüş yatırımcıların dolardan da uzaklaşarak yene yönelmesine neden olurken, doların altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen dolar endeksi de hafif geriledi.