Küresel piyasalar 'Fed'i fiyatlıyor

Asya borsaları, Fed'in dün faizlerde artışa gitmesi ve bir yıllık bir zaman diliminde yatırımcıların hazırlandığından daha hızlı bir parasal sıkılaşmaya gidebileceğine dair sinyaller vermesiyle bugün dalgalı bir seyir yaşadı.  

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD kısa vadeli tahvil getirileri 2009 yılından bu yana gördüğü en yüksek seviyelere çıkarken, doların da neredeyse son 14 yıldır görülmeyen seviyelere tırmanması sonucu Çin, yuanı dolar karşısında 2008 yılından bu yana en zayıf seviyede tutmaya karar verdi. 

Fed'in izlemesi beklenen politika yolu ve ABD'nin yeni başkanlığına seçilen Donald Trump'ın ekonomik büyümeyi hızlandıracağı beklentileri, ihracata dayanan kırılgan bölge ekonomisinden sermaye çıkışları yaşanarak dolar bazlı varlıklara yöneleceği beklentilerinden dolayı Asyalı politikalı yapıcılar da gelişmeleri dikkatle izliyor.

Fed beklentiler doğrultusunda faiz oranlarını yüzde 0.5 ile yüzde 0.75 arasında yükseltirken, yatırımcılar daha çok Fed yetkililerinin önümüzdeki yıl için faiz artışı beklentilerini ikiden üçe çıkarmalarından tedirginlik duydular.  

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi  yüzde 1.2 geriledi.

Wall Street 8 Kasım öncesi seçimlerden bu yana en büyük yüzdelik kaybını yaşasa da geçtiğimiz ay yaşanan artışlarla karşılaştırıldığında bu kayıplar ufak kaldı. Dolar yen karşısında 117.86 yen seviyesine yükselerek Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeyi görürken, yendeki bu düşüş Japon hisselerine destek oldu ve Nikkei endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir