Küresel piyasalar karışık bir görüntü veriyor

Fed'in küresel piyasa kargaşası ortamında, bir kez daha faiz artırımlarını kademeli gerçekleştireceğini işaret etmesinin ABD borsalarında düşüşler yaşanırken, Asya borsaları yükseliş yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed) 2016 yılının ilk toplantısında faizlerde beklendiği gibi değişikliğe gitmedi. 

Faiz değiştirmeme kararı oybirliğiyle alındı. Açıklamada, "Son bilgiler ekonomik büyümenin geçen yılın sonunda yavaşlamasına rağmen istihdam piyasasında şartların daha da iyileştiğini gösteriyor" ifadelerine yer verilirken, enflasyon ve istihdamdaki iyileşmenin önemine yeniden vurgu yapılarak “kademe” sözcüğü tekrarlandı. 

Fed politika yapıcıları kademeli faiz artışlarına rağmen ekonominin ılımlı bir büyüme ve istihdam piyasasının da güçlenme eğilimini sürdürdüğünü söyleyerek, mart ayında bir faiz artışının tamamen ihtimal dışında olmadığı sinyalini verdi.

Wall Street'te Fed'in faiz artışlarını erteleyeceğine dair güçlü sinyaller bekleyen piyasaların beklentilerini boşa çıkarmasının ardından sert düşüşler yaşadı.  Dow Jones yüzde 1.38 düşerek 15,944.32 puandan kapanırken, S&P 500 yüzde 1.09 kayıpla 1,882.95 puan ve Nasdaq da yüzde 2.18 kayıpla 4,468.17 puandan kapandı.     

Bu sabah itibarihle baktığımızda ABD vadelileri hafif artıda işlem görüyor.

Asya borsaları ise, yatırımcıların yen ve hükümet tahvilleri gibi güvenli limanlardan çıkarak yeniden hisselere yönelmesiyle beraber yükseldi. 

Petrol fiyatlarında görülen yükselişler piyasalardaki tedirginliği bir nebze de olsa dindirirken, haftaya düşüşle başlayan MSCI endeksi yüzde 0.4 yükseliş gerçekleştirdi. 

Japonya Nikkei endeksi de yüzde 1'e varan kayıplara rağmen toparlanarak yüzde 0.3 yükseldi. Shanghai bileşik endeksi ise hafif kayıplar gerçekleştirdi.

Yurtiçi piyasalar

Fed kararlarının yurtiçi piyasalara etkisi ise sınırlı oldu. 

Dolar kurunda hafif yükseliş yaşanırken, Borsa İstanbul (BİST) güne alımlarla başladı. 

Dün 3 TL seviyesinin altına inen dolar kuru, bu sabah da aynı seviyelerdeki seyrini koruyor. 

BİST ise, güne 378 puan artışla 72.431 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,53 oranında değer kazandı. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Şubat sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.03 düşüşle 89.0500 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Ocak sonu kontratları ise yüzde 0.07 yükselişle 2.9960 seviyesinde seyrediyor.

Petrol

Ham petrol fiyatları, Rusya'nın petroldeki küresel stok fazlasını kontrol edebilmek için Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile işbirliği yapılabileceği ihtimalini değerlendirmesiyle yaklaşık yüzde 3 değer kazanmasının ardından bugün Asya işlemlerinde yüzde 1 düştü.

Brent ham petrolünün varil fiyatı bir önceki seans yüzde 4.1 artarak 33.10 dolar olduktan sonra bugün 30 sent düşerek 32.80 dolara geriledi.